Bechara ceněný i stíhaný. Co s korunním svědkem v kauze Krejčíř?

Praha – Stíhaný podnikatel libanonského původu Tarek Assafa Bechara zvažuje, že přeruší svou spolupráci s policií. Dosud figuroval jako hlavní svědek v kauzách uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Důvodem, proč o takovém kroku uvažuje, je průběh vlastního trestního stíhání. Jeho podobu označuje za nestandardní. Justice dnes Becharu na jedné straně stíhá za jeho finanční podvody a zároveň využívá jako svědka proti Krejčířovi. Tuto situaci by mohl efektivně vyjasnit institut korunního svědka. V českém právním řádu však dosud chybí.

Tarek Assafa Bechara patřil mezi Krejčířovy nejbližší přátele a policii od roku 2002 poskytoval řadu informací o podnikatelových aktivitách: Vypověděl o okolnostech půlmiliardového daňového úniku firmy M5, 150 milionovém úvěrovém podvodu společnosti Technology Leasing, okolnostech únosu a zmizení podnikatele Jakuba Konečného, ale také o přípravě miliardových podvodů vůči státní společnosti Čepro.

Bechara pohrdal soudem, přišel evropský zatykač

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Libanonský podnikatel je však zároveň stíhán za vlastní úvěrové podvody. Soudnímu projednávání se dlouho vyhýbal a krajský soudce Pavel Šilhavecký na něj proto v roce 2008 podal trestní oznámení za pohrdání soudem. To měl koncem loňského roku projednávat okresní soud, ani sem se ale Bechara nedostavil. Okresní soudkyně Soňa Fišerová na něj proto vydala zatykač, a to i evropský.

Bechara se nakonec před okresní soud dostavil. Soudkyně příkaz k zatčení stáhla. Přesto byl zatčen - z rozhodnutí soudce Šilhaveckého, který na něj uvalil vazbu. Již dříve totiž Becharu v jeho nepřítomnosti nepravomocně odsoudil k šesti letům vězení za úvěrové podvody se škodou přes 200 milionů korun.

Spor se soudci. Nepřiměřenost a podjatost, tvrdí obhájce

Bechara i jeho obhájce Martin Klimo považují postup jihočeských soudců za přehnaný. Za pravdu jim dávají i někteří advokáti. Podle právníka Michala Zahnáše, kterého Reportéři ČT oslovili, není pohrdání soudem natolik závažným trestným činem, aby kvůli němu musela soudkyně vydávat evropský zatýkací rozkaz. Podle Becharova právníka Klima navíc vztah mezi jeho klientem a soudcem Šilhaveckým přerostl do osobní roviny, a chce proto iniciovat námitku na podjatost.

Advokát Klimo:

„(Můj klient) uvažuje o velmi výrazné změně svého postoje v trestních kauzách v postavení svědka.“

Právě průběh soudního řízení ovšem může výrazně ovlivnit šetření kauz spjatých se jménem Radovana Krejčíře. „Pan Bechara je přesvědčen a o tom, že se jedná o zásah, který je vůči jeho osobě nepřiměřený. Na druhé straně pomáhal orgánům činným v trestním řízení, takže uvažuje o tom, že od tohoto dále upustí,“ uvedl Martin Klimo. Kriminalisté z protikorupčního útvaru české policie varují, že pro další vyšetřování by to mělo katastrofální důsledky.

Psychický stav: Dva pokusy o sebevraždu

Na Becharově postoji se poznamenávají i osobní problémy související právě s úvěrovými podvody. Začínal jako podnikatel s textilem a v polovině 90. let patřil mezi podnikatelskou smetánku s kontakty na finančníky i politiky. Jeho firmy však na půjčkách dlužily stovky milionů, které nedokázaly splácet. V roce 1999 skončil podnikatel kvůli podvodům s úvěry a zpronevěře ve vazbě.

Kvůli dluhům přišel o své podnikání i veškerý majetek, rodina zůstala bez prostředků a manželka požádala o rozvod. Když byl letos v lednu znovu zadržen, psychicky se zhroutil a dvakrát se pokusil o sebevraždu: Nejdříve si chtěl jídelním příborem podřezat žíly, a když se mu to nepovedlo, využil nepozornosti dozorců věznice a snědl velké množství prášků. Už v roce 2007 se prášky přiotrávil ve vazební věznici v Trenčíně na Slovensku.

Navíc nad ním visí Damoklův meč Krejčířovy pomsty. Za Becharovu likvidaci byla údajně vypsána i odměna ve výši 50 milionů korun. „Pro pana Krejčíře jsem nepohodlný svědek. Pokud se mi stane nějaká nehoda, tak ji v tomto momentě nemůže mít na svědomí nikdo jiný,“ uvedl Bechara.

Jak ochránit korunního svědka? Pecino, raď

Případ Tareka Bechary upozorňuje na to, že česká justice postrádá institut korunního svědka. Ten představuje nástroj, kdy člen zločineckého prostředí vypoví o závažné trestné činnosti a výměnou za to získá garanci vlastní beztrestnosti nebo přinejmenším shovívavosti ze strany justice. V Česku však jeho přijetí brání separátní politické zájmy a poslanci jej tak celé roky odmítají podpořit bez ohledu na to, která ze stran právě vládne. Právě absence tohoto institutu brání, aby lidem, jako je Bechara, dovedl stát nabídnout potřebnou satisfakci za jejich spolupráci při odhalování závažných zločinů.

O zavedení korunního svědka v současnosti usiluje ministr vnitra Martin Pecina v rámci tzv. protikorupčního balíčku. Ten má mj. novelizovat právě trestní řád a trestní zákoník. „K přijetí tohoto institutu už nás v roce 1996 vyzvala rada EU. To je dost dlouho a vyzývá k tomu i OSN, protože ten institut je skutečně účinný,“ uvedl Pecina.

S korunními svědky pracují i na Slovensku nebo v Polsku. Nový trestní zákoník účinný od 1. ledna sice zavedl institut spolupracujícího obviněného, podle ministra má ale tato úprava dvě zásadní vady - jednak obviněnému nabízí jen snížení trestu, nikoliv beztrestnost, jednak soudce ke spolupráci nemusí přihlédnout.