Opravu Karlova mostu hlídá žena poslance Bürgermeistra

Praha - Poslanec ODS Jan Bürgermeister je podle Lidových novin (LN) podezřelý ze střetu zájmů. V době, kdy jako náměstek pražského primátora angažoval na opravu Karlova mostu projektantskou firmu Mott McDonald, se na výplatnici této společnosti ocitla jeho manželka Radka, informují dnešní LN. Bürgermeistrovo jednání kritizují opoziční zastupitelé i někteří jeho straničtí kolegové, poslanec ani jeho žena to za problém nepovažují.

Bürgermeister v letech 2002 až 2006 zastával funkci náměstka pražského primátora zodpovědného za památkovou péči. Za jeho působení bylo rozhodnuto opravit chátrající národní kulturní památku Karlův most způsobem, který je praktikován dodnes. Speciální komise vedená Bürgermeistrem si v roce 2004 objednala studii od projektantské kanceláře Mott McDonald, o dva roky později byla stejná firma městem zplnomocněna na opravu za více než 200 milionů korun dohlížet.

Mezitím se v roce 2005 členem týmu expertů firmy Mott McDonald stala Bürgermeistrova žena Radka. Přinejmenším v posledních letech se podílí přímo na rekonstrukci mostu. Dokazují to záznamy z kontrolních dnů, které mají LN k dispozici. „My máme své profesní životy a nikdy jsme si je navzájem neovlivňovali,“ reagoval Bürgermeister. Podle něj firmu Mott McDonald na magistrátu nijak neprotežoval.

Transparency International: Je to podivné

„Není možné, aby se na stavební zakázce účastnil váš rodinný příslušník,“ řekl zastupitel Miroslav Poche (ČSSD). Podle LN byli překvapeni i Bürgermeistrovi straničtí kolegové, ti se ale v pondělí na sněmu pražské organizace ODS nechtěli vyjadřovat. Podobné praktiky tvrdě odsuzuje i mezinárodní organizace Transparency International (TI), která se dlouhodobě zabývá monitorováním korupce. „Je to přinejmenším podivné. Podobná propojení mohou naznačovat střet zájmů,“ řekl Martin Holík z TI.