TOP 09 požaduje jednání sněmovny o posílení afghánské mise

Praha - Vláda by podle názoru TOP 09 měla Poslanecké sněmovně co nejdříve předložit svůj už připravený návrh na posílení letošní české vojenské účasti v alianční misi ISAF v Afghánistánu. Novinářům dnes toto stanovisko předložil předseda strany a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Zdůraznil, že TOP 09 rozumí důvodům vládního stanoviska, aby se materiál sněmovně nepředkládal před volbami. Jde ale ve Schwarzenbergově posouzení o rozhodnutí chybné.

„Je dobře možné, že to bude ve sněmovně zamítnuté. Bylo by ale dobré, kdyby se vláda o to alespoň snažila, abychom naši pomoc do Afghánistánu poslali,“ poznamenal Schwarzenberg. Vláda už posílení o 55 mužů schválila, stejně jako Senát, ministr zahraničí Jan Kohout ale v neděli uvedl, že kabinet nynější sněmovně žádné změny nenavrhne. Jsou proti nim nejen komunisté, ale i sociální demokraté, a je tak nepravděpodobné, že by návrh nyní získal podporu poslanců.

Karel Schwarzenberg apelující na vládu ČR, aby nezpochybnila důvěryhodnost ČR:

„My samozřejmě jsme zase jednou v posledním okamžiku cukli. Je to velice politováníhodné, protože zrovna v Afghánistánu má český provinční rekonstrukční tým, polní nemocnice, všechno, co jsme tam nasadili, vynikající pověst.“

Brífink TOP09 o Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Schwarzenberg dnes připomněl, že se „některé strany halasně přihlásily k nové strategii USA a prezidenta Baracka Obamy“ v Afghánistánu. Měl tím na mysli nedávné stanovisko ČSSD v rámci konference o spolupráci Evropské unie se Spojenými státy. Právě Obama však podle Schwarzenberga přesně ví, že nyní je v této zemi potřeba alianční vojáky posílit a spojence o to požádal. Předseda TOP 09 odmítl „výmluvy“, že počet českých vojáků nelze navýšit s ohledem na ekonomickou krizi. „Ta je i v USA, i v Evropě,“ poznamenal exministr. Přesto podle něj mnohé státy NATO počty svých vojáků v Afghánistánu posílily.