Zajišťování skal ztíží cestu do Krkonoš

Vrchlabí (Trutnovsko) - Cestu řidičům do Krkonoš zkomplikuje zajištění nestabilních skalních masivů nad silnicí z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna. Na několika místech bude provoz do největšího krkonošského střediska řízen semafory a průjezd bude možný jen kyvadlově po polovině silnice. Podle výrobního náměstka hradeckých krajských silničářů Petra Zimy potrvají omezení do srpna.

Práce na zajištění skal začaly již loni a přes zimu byly přerušené. „Nyní sanace svahu opět začíná. Bez ní by hrozily samovolné pády kamenů a skalních bloků na vozovku,“ řekl Zima s tím, že v minulosti již k několika menším sesuvům došlo. Dělníci na svahu například odlámou nestabilní kameny, vyčistí strže pro průtok vody, vykácejí některé stromy ve svahu, opraví opěrné zdi a instalují záchytné sítě.

Sesuv mohutného kusu skály minulý týden v hradeckém kraji uzavřel silnici mezi Kounovem a Deštným v Orlických horách, která je hlavní trasou do severní části Orlických hor. Řidiči zatím musejí jet do Orlických hor objížďkou přes Bačetín, Bystré a Sedloňov.

Vydáno pod