ÚS dal za pravdu mladíkovi, kterého otec odmítl živit při dalším studiu

Brno - Ústavní soud (ÚS) dnes v nezvyklém sporu o výživné vyhověl Janu Linhartovi, který chtěl po maturitě studovat ještě konzervatoř. Otec ale odmítl pokračovat v placení výživného a Městský soud v Praze mu dal za pravdu, když ho této povinnosti zprostil. Podle Ústavního soudu to ale byla chyba. Z nálezu ÚS totiž vyplývá, že konzervatoř je zvláštním typem školy, a tak nárok na výživné trval.

Linhart dokončil studium na střední knihovnické škole s maturitou a plánoval další vzdělání na konzervatoři, což je škola stejného stupně. Chtěl se celoživotně věnovat hře na kontrabas a úspěšně složil zkoušky na teplickou konzervatoř. Podle výroku městského soudu by konzervatoř nijak nerozvíjela Linhartovo vzdělání, mladík maturitou ukončil přípravu na budoucí povolání a mohl se sám živit. Z toho podle městského soudu plyne, že otci skončila povinnost platit výživné.

Podle ÚS ale městský soud nezohlednil specifické rysy konzervatoře. Linhart ve stížnosti tvrdil, že Městský soud v Praze porušil jeho právo na výživné podle zákona o rodině a základní právo na svobodnou volbu povolání, stejně jako právo na spravedlivý proces.