Šéf přestupkového odboru magistrátu rezignoval kvůli trestnímu stíhání

Praha - Ředitel odboru dopravních přestupků pražského magistrátu Zbyněk Bernat dnes rezignoval. Důvodem je trestní stíhání, kterému Bernat čelí. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 ho společně se čtveřicí dalších lidí začalo stíhat kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele, nadržování, podplácení či nepřímému úplatkářství. Zákon měl porušit ve svém předchozím zaměstnání, kdy působil jako vyšetřovatel nehod u dopravní policie.

„Po zvážení všech okolností jsem se rozhodl rezignovat na funkci ředitele odboru dopravních přestupků,“ uvedl Bernat. Dodal, že se jednání, ze kterého je obviněn, nedopustil. Nechce prý ale, aby „negativní mediální kampaň“, která je vůči němu vedena, byla spojována s magistrátem.

Bernata a jeho kolegu navrhla obvinit inspekce policie na konci března. Policisté údajně chtěli vzít úplatek s tím, že nebudou stíhat člověka, který při dopravní nehodě těžce zranil chodkyni a z místa havárie ujel. Policie Bernata zadržela přímo na pražském magistrátu. Do doby uzavření celé záležitosti poté dostal dovolenou a řízením odboru byl pověřen vedoucí oddělení sekretariátu dopravních přestupků Oldřich Mařík.

Odbor dopravních přestupků podle MF Dnes navíc čelí podezření, že pod Bernatovým vedením zajišťoval vlivným lidem, aby se vyhnuli například ztrátě řidičského průkazu. Šlo údajně o systém „omluvenek“, jejichž pomocí se projednání přestupku odsouvalo tak dlouho, až byl po roce promlčen. Bernat tehdy tyto zprávy popřel. Podle MF Dnes ale poté sezval úředníky, aby zjistil, kdo informace vynesl.

Pražský magistrát
Zdroj: ČT24