Chystaný pochod extremistů burcuje plzeňské úřady

Plzeň - Plzeň se chystá na sobotní shromáždění a pochod městem, podle všeho za ním stojí neonacisté. Na radnici zasedne krizový štáb, dopravu tu zasáhnou krátkodobá omezení. Policisté chystají rozsáhlá opatření, lidem doporučují, aby se vyhnuli trase pochodu, ani zde neparkovali. Ve městě se uskuteční i protesty proti akci. Do ulic vyjdou občané a několik set metrů od centra plánují akci příznivci krajní levice, kteří shromáždění nahlásili na první městský obvod.

Oficiálním účelem shromáždění je podpora politických vězňů. Pozvánky na webových stránkách sympatizujících s neonacismem ale naznačují, že jde o akci extremistů. Radní pro bezpečnost Robert Houdek potvrdil, že vše směřuje k neonacistům, dokud ale nepřijedou, není jisté nic. Podle něj se předpokládá účast asi 300 pochodujících. Kvůli akci město už měsíc koordinuje opatření spolu s policií, z taktických důvodů ale počty policistů a prostředků zůstávají neupřesněny.

Podle krajské policejní mluvčí Martiny Zoubkové policisté zjišťují, shromažďují a vyhodnocují informace. „Počet nasazených policistů, jejich výstroj a výzbroj i využití technických prostředků bude odpovídat informacím, jež budeme mít k dispozici,“ uvedla.

Po městě již prý visí výzvy k protiakci, kterou svolává třeba Mládež proti neonacismu, jež se kvůli odporu sešla i loni 14. března. Tehdy neonacisté pochodovali městem pod názvem Pochod proti sionismu. „Akce krajní levice je nahlášena v lokalitě Lochotínského parku u lékařské fakulty. Víme o nich, uděláme vše, aby se tyto dva tábory nestřetly,“ dodal Houdek.

Vydáno pod