Ústavní soud odmítl žádost o vrácení zlata zabaveného komunisty

Brno - Ústavní soud odmítl stížnost rodiny Bachtíkových, která se u českých soudů neúspěšně domáhala náhrady za zlaté mince zabavené po roce 1948. Zlato zřejmě skončilo ve státní pokladně. Bachtíkovým se nepodařilo získat mince zpět podle restitučních předpisů, a tak to zkoušeli obejít občanskoprávními žalobami. Ústavní soud ovšem potvrdil, že takto rodina postupovat nemůže. Rodina teď podle svého právníka zvažuje, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Bachtíkovi jsou potomci sklářské rodiny ze Železnobrodska. Skláři zlato používali jako surovinu - vhazovalo se do tavby, aby sklo získalo rubínovou barvu. V minulosti se sklářům vyplatilo kupovat místo zlomkového kovu zlaté mince, takzvané svatováclavské dukáty, které se za první republiky razily v historických parametrech hmotnosti a ryzosti.   

Rodina Bachtíkových o několik kilogramů mincí a další cennosti přišla kvůli trestu propadnutí majetku po nástupu komunismu. Vydání mincí se potomci domáhali nejprve podle zákona o mimosoudních rehabilitacích. Obvodní soud pro Prahu 1 a Městský soud v Praze jim ale nevyhověly s vysvětlením, že mince jsou takzvanou věcí „druhově určenou“, která neumožňuje přesnou identifikaci. Dnes již totiž nelze zjistit, které konkrétní mince kdysi patřily Bachtíkovým.    

Soudy zjistily, že zabavené mince nejprve zpracovával Státní úřad pro míry, váhy a drahé kovy, který je poté hromadně s dalšími mincemi poslal tehdejší Státní bance. Pak se nejspíš dostaly do státní pokladny a jejich další osud je neznámý, a to i kvůli tomu, že materiály bývalého Státního úřadu pro míry, váhy a drahé kovy byly skartovány.