Stadler dodá nové motoráky pro ČD

Praha – Po regionálních tratích v Libereckém kraji a na Vysočině budou jezdit dieselové jednotky od švýcarského výrobce Stadler. Jeho dceřiná firma Stadler Pankow zvítězila jako jediný účastník ve výběrovém řízení na nákup 33 vozidel. České dráhy za ně zaplatí 1,8 miliardy korun, část peněz budou moci čerpat z regionálních operačních programů. Mělo by se jednat o typ RS1 Regioshuttle, oznámily České dráhy tiskovou zprávou. Nové motoráky se na českých tratích objeví na přelomu let 2011 a 2012, šestnáct z nich bude jezdit v Libereckém kraji, sedmnáct v kraji Vysočina.

Stadler bude muset do každého regionu dodat trochu jiné vozidlo. Zatímco na severu Čech chtějí České dráhy vozidla s maximální rychlostí 100 km/h, po tratích Vysočiny budou muset jezdit ještě o dvacet kilometrů rychleji. „Nové motorové vozy budou nabízet přibližně 70 míst k sezení. Ve voze musí být vytvořen také univerzální prostor pro přepravu velkých zavazadel, jako jsou kočárky, kola nebo lyže a sáňky. Samozřejmostí je vybavení pro vozíčkáře včetně bezbariérové toalety s uzavřeným systémem. Příjemnou atmosféru i v létě zajistí klimatizace,“ popsal objednanou výbavu jednotek náměstek generálního ředitele ČD Antonín Blažek.

Nové vozy by postupně měly nahradit staré a nepohodlné motoráky řady 810, které jsou symbolem regionální železniční dopravy již od 70. let minulého století. Ačkoli je ČD nyní rekonstruují na tzv. Regionovy, původní konstrukce má mnoho omezení, díky nimž žluté jednotky zaostávají za zcela nově postavenými vozidly.

Jednotky Regioshuttle jsou často k vidění na německých tratích, kde si je oblíbili soukromí dopravci provozující velkou část lokálek. Vozidla dnes zajíždějí i na české území na několika vlacích z Železné Rudy do Špičáku. „Dostáváme možnost dodat naše vozidla na český trh, a to čtrnáct let poté, co Stadler poprvé v ČR prezentoval motorové regionální vozidlo. Přesně v červnu 1996 totiž firma předvedla své tříčlánkové vozidlo GTW,“ řekl Michael Daum, jednatel a ředitel společnosti Stadler Pankow.

Na Vysočině mají nové motoráky jezdit z Havlíčkova Brodu do Křižanova, Jihlavy a Počátek-Žirovnice nebo do Světlé nad Sázavou či z Jihlavy do Třebíče. V Libereckém kraji budou regioshuttly k vidění především na trati z Liberce do Tanvaldu i na zubačce z Tanvaldu do Kořenova a Harrachova. Jezdit mají také z Liberce do Frýdlantu.