Vlček: Potvrdí-li se mé pochybení, vyvodím osobní důsledky

Praha - Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) tvrdí, že se ničeho nezákonného ve věci údajně zneužité státní dotace a údajné půjčky nedopustil. Pokud se ukáže, že jeho bývalý poradce Petr Vrtal dotaci na harrachovské sportovní centrum zneužil, Vlček vyvodí osobní důsledky a reagovat by mělo i stranické grémium ČSSD. Totéž platí, pokud se ukáže, že sporná půjčka 2,5 milionu korun platí, oznámil dnes Vlček. zároveň přiznal přestupek, kterého se dopustil, když peníze předával v hotovosti. Svoje vysvětlení přečetl z papíru, po něm už šéf volební kampaně ČSSD Jaroslav Tvrdík žádné otázky nepřipustil. Vedení ODS vyzvalo Vlčka, aby odstoupil z čela sněmovny.

Užší stranické vedení podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana pochopilo vyjádření tak, že Vlček odejde z politiky, pokud ministerstvo financí uvede, že dotace byla zneužita. Stejně by prý Vlček postupoval, pokud soud řekne, že půjčka od jeho bývalého asistenta Zdeňka Klapky existuje. „Slyšeli jsme slovo chlapa,“ komentoval Vlčkovu omluvu a závazek osobní zodpovědnosti jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Ministerstvo financí začalo podle Vlčka prověřovat spornou dotaci v úterý. Pokud se prokáže podvod, měl by podle něj odstoupit i ministr financí Eduard Janota. „Za dotaci jsem nikdy nelobboval,“ prohlásil Vlček. Pouze prý požádal doporučujícím dopisem sněmovní rozpočtový výbor, aby dotaci administrovalo ministerstvo financí. Vlček také poukázal na to, že nemá pravomoc dotaci sledovat a kontrolovat. „Využití dotace je věcí mezi ministerstvem financí a občanským sdružením Sport centrum Harrachov,“ uvedl předseda sněmovny.

Vlček o kontaktech s Vrtalem

„Omlouvám se, že jsem zatajil své pracovní vztahy s panem Vrtalem. Byla to chyba, když jsem bezdůvodně uvedl, že se s Petrem Vrtalem neznám. Je to můj externí poradce a konzultant. Tato má chyba přispěla k mediálním spekulacím.“

Vrtalův záměr vybudovat v Krkonoších neziskové sportovní centrum podpořili poslanci 25 miliony. Ty ale měly skončit v luxusním hotelu, který je teď na prodej za 120 milionů korun. Vrtal ale v dopisech šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi a ministru financí Eduardu Janotovi píše, že žádnou dotaci nezneužil a v době, kdy mu byla přidělena, Vlčka údajně neznal.

Peníze prý Vlček nepřevzal, zároveň je ale vrátil

Vlček si měl údajně také v minulosti půjčovat peníze od svého bývalého asistenta Zdeňka Klapky. Dohodu o půjčce prý Vlček s Klapkou nikdy nepodepsal a peníze nepřijal. Nyní je věc u soudu. Klapka musí podle Vlčka prokázat podpis údajné dohody a převod nebo předání peněz. „Ověřit pravost smlouvy lze jen z originálu, a ten neexistuje,“ řekl.

Vlček o půjčce:

„Dopustil jsem se přestupku, když jsem Klapkovi vracel 1,1 milionu korun v hotovosti. Jsem připraven nést případné sankce, které vyplývají z příslušného zákona.“

Vlček ale později v tiskové zprávě přiznal, že se dopustil přestupku, když Klapkovi vracel půjčku 1,1 milionu v hotovosti. Stalo se to před pěti lety a už tehdy platil zákon o omezení hotovostních plateb. Šéf sněmovny dříve tvrdil, že v době poskytnutí ještě neexistovala podmínka bezhotovostního styku při transakcích nad půl milionu korun. Vlček se za chybu omluvil. „Jsem připraven nést případné sankce, které vyplývají z příslušného zákona,“ uvedl. Již dříve řekl, že peníze byly určeny pro někoho jiného, sám byl prý jen prostředníkem.

Podle mediálních spekulací tyto kauzy proti Vlčkovi použili členové ČSSD. Už v minulosti to zaskřípalo mezi předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a Vlčkem, když se šéf sněmovny nechtěl svého křesla vzdát ve prospěch předsedy strany. Podle Lidových novin tehdy na Vlčka tlačil Paroubkův spolupracovník Ivan Přikryl, který měl k dispozici dokument o půjčce od Klapky. S odvoláním na zdroje z Lidového domu může jít o zákulisní hrátky v ČSSD. Něco takového ale Přikryl odmítá. Vedení ČSSD prozatím Vlčka brání.