Islandská sopka polevila, většina zemí otevřela vzdušné prostory

Praha - I když včera islandský vulkán polevil, nadále chrlí lávu a meteorologové s napětím sledují, jaké budou povětrnostní podmínky a jestli bude pršet. Letecká doprava v dalších dnech totiž závisí na tom, jak se mrak sopečného popílku bude pohybovat nad Evropou. Pozitivní informace vydala evropská agentura pro kontrolu letového provozu Eurocontrol. Omezení kvůli sopečnému prachu z Islandu se postupně zmírňují, během dne se začalo létat z Prahy do Stockholmu. Odpoledne se ale pro letadla opět uzavřelo Finsko. Provoz na pražském ruzyňském letišti je přesto už blízko normálu.

Nebe nad Českem se otevřelo v pondělí v poledne. V Ruzyni plánují na dnešek přes 322 letů, což je zhruba 81 procent běžného provozu. Po nekonečném čekání z Prahy konečně vzlétly i spoje do Londýna, kam se nelétalo skoro celý týden. Jenom omezeně potom fungují letiště v Paříži nebo Frankfurtu nad Mohanem. Po několikadenní výluce dnes v Praze přistálo letadlo Delta Air Lines z New Yorku.

V pět hodin odpoledne zrušil hydrometeorologický úřad varování před sopečným prachem. Večer by již mělo být ovzduší nad Českem zcela prosté sopečných částic. Letecký krizový štáb se proto rozhodl, že se dále sejde pouze v případě, když se situace v ovzduší výrazně zhorší.

Cestující se do letadel nevejdou

Velká část cestujících využila v minulých dnech jiné způsoby přepravy - vlakem, autobusem nebo třeba půjčeným autem. Přesto na letiště stále přichází víc lidí, než jsou letecké společnosti schopné vměstnat do letadel. Aerolinky dávají čekajícím pasažérům na výběr - buď poletí o několik dnů či týdnů později, nebo hned, ale za tučný příplatek. Informace získají cestující na telefonní lince Letiště Praha +420 220 111 888 nebo webových stránkách www.prg.aero.

Letecký provoz se tak do starých kolejí vrací jen velmi pomalu a jen málokdo si troufne odhadovat, kdy se bude opět létat podle řádů. Zásadní pro leteckou dopravu bylo otevření vzdušného prostoru nad Velkou Británií, která je důležitou křižovatkou v leteckém spojení Evropy a Ameriky. Zároveň však leží nejblíže činné sopce na Islandu.

Britské úřady zrušily zákaz letů v úterý ve 23:00 SELČ, i když neuvolnily
celý vzdušný prostor nad britskými ostrovy. Již začátkem týdne se začalo
létat nad Skotskem a severní Anglií. Na britských letištích poprvé po šestidenní přestávce vynucené sopečným popelem z Islandu začala v noci na dnešek přistávat a vzlétat letadla. Letecké společnosti předpokládají, že bude trvat několik dní, než se provoz začne blížit normálu. Všechna londýnská letiště upozorňují cestující, aby si před odjezdem na letiště ověřili, zda jejich let nebyl zrušen. 

Norsko se letadlům v úterý uzavřelo a dnes dopoledne zvažovalo, co dál. Nakonec se vzdušný prostor otevřel, ale v noci může přijít další uzavírka.

Polsko otevřelo svůj vzdušný prostor v 7:00 SELČ. „Platí to pro veškerý provoz, otevřena budou všechna letiště,“ řekl ráno mluvčí letových orgánů.

Mrak popela dnes opět omezil provoz nad Finskem. Uzavřena jsou letiště Helsinky, Turku, Malmi, Lappeenranta a Mariehamn. Dopravce Finnair zrušil veškeré spoje. O dalším vývoji se rozhodne v noci, uzavírka ale zřejmě přetrvá.

Naopak francouzská společnost Air France předpokládá, že se dnes uskuteční všechny její dálkové lety.

Německo dnes otevřelo dosud nefunkční letiště v Hamburku, Brémách, Hannoveru a Berlíně. Frankfurtské letiště je rovněž v provozu, odbavilo však pouze asi polovinu naplánovaných letů.

Kvůli sopečnému mraku bylo odvoláno téměř 95 000 letů a opatření se podle Mezinárodní asociace letišť (ACI) dotkla více než 300 letišť. Postiženo tak bylo 6,8 milionu cestujících. Zrušena či přesunuta byla sportovní utkání, koncerty či filmové premiéry. Nával cestujících ale naopak pociťují železniční a silniční dopravci.

Ačkoli sopečná letecká výluka zřejmě končí, může se zanedlouho opakovat. Odborníci totiž varují, že po sopce Eyjafjallajökull často vybuchuje také sousední vulkán.