Obyvatelé Smíchova protestují proti současnému umístění K-centra

Praha - Ode dneška budeme injekční jehly měnit přímo na ulici - tak zní reakce vedení smíchovského K-centra na zákaz činnosti. Centrum pomáhající drogově závislým je na Smíchově od začátku měsíce, přestěhovalo se z Prahy 7, kde dostalo výpověď. Umístění na Smíchově považuje za klíčové - po centru Prahy je to totiž druhá největší oblast výskytu narkomanů. Centrum se nachází vedle parku, v němž si hrají děti, což vadí místním obyvatelům.

„Rozhodli jsme se jít sem, protože kontaktní centrum je správná reakce, pokud existuje někde otevřená drogová scéna, kontaktní centrum té situaci může pomoct, řekla Martina Richterová Těmínová, ředitelka K-centra Sananim. K provozování centra v nových prostorách ale nemělo všechna potřebná povolení. “Vzhledem k tomu, že je nebytový prostor užíván v rozporu s platným kolaudačním rozhodnutím, zaslal odbor výstavby Prahy 5 vlastníkovi jednotky výzvu k ukončení provozu," podotkl Radovan Myslík, tiskový mluvčí MČ Praha 5.

Vedení si myslí, že žádná nařízení neporušilo. Než se ale s úřadem domluví, výměnu stříkaček přenese na ulici - bojí se, že kdyby přestalo fungovat, situace by se zhoršila. S tím souhlasí magistrát. „Tam, kde není systematická služba harm-reduction, čili výměnné programy a podobně, tak stoupá riziko šíření infekčních chorob,“ konstatovala Nina Janyšková, vedoucí oddělení protidrogové prevence.

Pražské K-centrum má problémy (zdroj: ČT24)

Proti umístění centra protestují místní. Vadí jim, že stojí v obytné čtvrti a vedle parku, kde si hrají děti. „Sepsali jsme petici proti umístění drogového centra na této adrese. Petici podepsalo přes 750 občanů, tedy vlastně jenom tady těch místních,“ řekl Jaromír Obadal, člen petičního výboru proti K-centru Sananim. Situaci teď bude řešit městská část. Spolu s magistrátem chce najít vhodnější místo a centrum přesunout.

Petice proti K - centru
Zdroj: ČT24