Odvolací soud projedná Pitrovu kauzu obchodů s akciemi Setuzy

Praha - Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr dostal v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny z roku 2000 souhrnný šestiletý trest vězení. Jde o dnešní rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který tím potvrdil výši trestu vyměřenou Pitrovi v lednu pražským městským soudem.

Odvolací senát potvrdil i dvouletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let pro Michala Zouhara. Muži podle obžaloby vyvedli akcie obou firem ze společnosti Agrocredit (AGC), které tím způsobili škodu přesahující 700 milionů korun. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Prvoinstanční soud uznal Pitra vinným z porušování povinnosti při správě cizího majetku, Zouhara z pomoci k tomuto trestnému činu. Pitrovi soud uložil trest souhrnný, již v roce 2006 byl totiž pravomocně odsouzen k pětiletému trestu vězení za daňové delikty z roku 1994. Do vězení nenastoupil a od roku 2007 se podle všeho skrývá v zahraničí. Je na něho vydán tuzemský, evropský i mezinárodní zatykač.

Motivem jednání obou mužů byla podle prvoinstančního soudu snaha vyvést akcie Setuzy a Mila z dosahu Československé obchodní banky (ČSOB), která převzala Investiční a poštovní banku (IPB) po jejím pádu. Podle obchodního rejstříku byly totiž v roce 2000 IPB s podílem 750 milionů korun a Setuza s podílem 700 milionů korun majiteli společnosti Českomoravská finanční a leasingová (ČMFL), která vlastnila AGC.

Vydáno pod