Senátní komise podá návrh na pozastavení KSČM až po volbách

Praha - Návrh Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) na pozastavení činnosti KSČM je sice již hotov, senátní komise jej ale předloží vládě až po sněmovních volbách. Nechce rozhodování v době předvolební kampaně. Řekl to předseda komise pro posouzení ústavnosti KSČM Jaromír Štětina. Na přípravě návrhu správní žaloby, který by formálně předložila vláda, se komise koncem loňského roku dohodla s ministrem vnitra Martinem Pecinou. Chce touto cestou přimět KSČM, aby se zřekla komunistické ideologie a metod. Štětina chce pro žalobu využít i argumenty NSS pro rozpuštění Dělnické strany.

Pecina o úspěšnosti návrhu na pozastavení činnosti pochybuje, neboť podle něho postrádá dost relevantních argumentů, rozhodnutí nechá na vládě. Návrh naopak podporoval bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb, který nedávno na svou funkci ve vládě rezignoval a stal se jen jejím zmocněncem pro lidská práva.

Návrh pro komisi připravila advokátní kancelář Stanislava Němce, komise jej bude teprve projednávat. Podnětem bylo předloňské usnesení Senátu, který na základě komisí shromážděných důkazů vyjádřil podezření, že KSČM porušuje ústavu. Pecina nicméně uvedl, že působení současné KSČM nepředstavuje bezprostřední ohrožení demokratické společnosti. Domnívá se, že pokud by návrh na pozastavení činnosti komunistické strany s dosavadními argumenty neodmítly české soudy, učinil by tak Evropský soud pro lidská práva.

Senátoři drželi minutu ticha za mrtvé Poláky

Senátoři v úvodu schůze uctili minutou ticha památku obětí letecké katastrofy, při níž předminulý týden zahynul polský prezident a členové jeho delegace.

Při diskusi o programu se senátorům za ČSSD ani s pomocí komunistů a lidovců nepovedlo vyřadit z programu schůze Senátu debatu o situaci v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), která je napjatá kvůli novému řediteli Jiřímu Pernesovi a jeho personálním krokům. Senátoři se tak situací v ÚSTR budou zabývat v pátek, kdy je má přijít informovat předsedkyně rady ústavu Naděžda Kavalírová.

Senát dnes hladce schválil zákon o české zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci. Norma má tyto aktivity lépe koordinovat a zefektivnit. Senátoři též schválili novelu, která zvyšuje ochranu zájemců o spotřebitelské úvěry. Ochrana zájemců o spotřebitelské úvěry se tak od příštího roku zvýší. Zelenou dali senátoři také prodloužení britské mise ve Vyškově do roku 2015. Britští vojenští experti tak budou ve Vyškově pomáhat s výcvikem vojáků NATO dalších pět let až do října 2015.

Senátoři dále schválili nový zákon o označování a sledovatelnosti výbušnin pro civilní použití, který má zlepšit jejich evidenci. Norma má umožnit sledování výbušniny od výrobce až ke konečnému spotřebiteli. Nyní míří k podpisu prezidentovi. Lepší kontrolu trhavin by měla umožnit například povinnost výrobců označovat trvalým způsobem každou výbušninu, zároveň však budou moci výbušniny vybavit i pasivním elektronickým identifikátorem. Vznikne také povinnost uchovávat po dobu deseti let údaje o výbušninách. Senát také schválil novelu, která umožní odnímat nevyužívané rádiové kmitočty nebo odpojit telefony, z nichž jsou zlomyslně blokovány tísňové linky.

Senát dnes dále umožnil navýšení podílu biosložky v pohonných hmotách. U benzinu vzroste od 1. června na 4,1 procenta, u nafty na šest procent. Senátoři dnes k příslušné vládní novele zákona o ochraně ovzduší nezaujali žádné stanovisko. Předloha proto po uplynutí měsíční lhůty poputuje k podpisu prezidenta republiky. Senátoři se k navýšení podíluvyjadřovali kriticky a zvažovali vrácení novely sněmovně s návrhem na úplné zrušení biosložky. Podle rozhodnutí senátorů také budou muset provozovatelé skládek ještě před zahájením jejich provozu uzavírat pojištění odpovědnosti.

Energetický regulační úřad bude moci v budoucnu měnit cenu elektřiny ze slunečních zdrojů meziročně o víc než pět procent. Novelu, která to umožňuje, schválili senátoři. Zákon má pomoci zabránit spekulativním investicím do fotovoltaiky a žádostem o připojení do rozvodné sítě. Úřad bude moci nové pravidlo poprvé použít u zdrojů uvedených do provozu v příštím roce.

Horní komorou také prošla novela zákona o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů, která mimo jiné stanoví podmínky pro volný pohyb pyrotechniky v Evropské unii. Podnikatelé, kteří uvádějí na tuzemský trh pyrotechnické výrobky, by mohli podle ministerstva průmyslu a obchodu ušetřit na správních poplatcích díky novele až 1,2 milionu korun ročně.

Senát rovněž rozhodl, že vojáci, kteří by byli propuštěni z armády kvůli projevům extremismu, nebudou mít nárok na žádné výsluhy. Nyní jim náleží výsluhy v poloviční výši. Předlohu ještě musí podepsat prezident Václav Klaus.

Poslední dnešní rozhodnutí Senátu se týká obrany proti podvodným nabídkám na zařazení jmen podnikatelů i firem do reklamních katalogů. Novela obchodního zákoníku nyní tyto podvodné nabídky zahrnuje pod nekalou soutěž. Jde o nabídky, které vypadají, jako kdyby byl zdarma, ve skutečnosti se za ně musí platit. Jejich autoři pak neváhají své peníze vymáhat.

  • Jiří Pernes autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1540/153904.jpg
  • Solární panely zdroj: suncityenergy.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1434/143398.jpg
  • Znaky SS na přilbách českých vojáků v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1227/122637.jpg