Ministerstvo vydalo příručku pro větší informovanost pacientů

Praha - Čeští pacienti stále dostávají od lékařů málo informací. Ministerstvo zdravotnictví proto vydává 100 tisíc publikací s názvem Rádce pacienta. Příručka má především zlepšit spolupráci při léčbě a pomoci pacientům, aby znali svá práva a uměli je uplatnit. Distribuce publikace bude od příštího týdne probíhat průběžně v krajských nemocnicích a prostřednictvím praktických lékařů pro dospělé, v termínu od 26. do 30. dubna 2010 rovněž před krajskými nemocnicemi. Vlastní brožuru s instrukcemi, jak nedělat zbytečné chyby, dostanou i zdravotníci.

Pacienti si nejčastěji stěžují na nemožnost nahlížet do své zdravotní dokumentace. Vadí jim i nesrozumitelnost informací, které od lékařů dostanou. „Rádce pacienta obsahuje řadu užitečných informací a rad v oblasti komunikace se zdravotnickými pracovníky, dále doporučení, jak si zvolit lékaře či nemocnici, seznamuje s jejich právy dospělé i dětské pacienty a obsahuje rovněž všechny důležité kontakty,“ uvedla ministryně Dana Jurásková.

Příručka je podle ministerstva určena i pacientům, kteří nepracují s internetem, starším občanům, chronicky nemocným nebo rodinám s dětmi. „Jsem velice ráda za tuto iniciativu ministerstva. Pacienti potřebují znát svá práva, orientovat se a mít dostatek informací. Informovaný pacient lépe dodržuje léčbu a ví, co a proč dělá,“ dodala výkonná ředitelka Koalice pro zdraví Jana Petrenko. Na publikaci spolupracovali přední čeští odborníci z lékařských i pacientských organizací. Příprava textu, autorská práva, tisk a distribuce stály 4,5 milionu korun, ministerstvo je hradilo ze svého rozpočtu.

Chyby ale dělají i lékaři a zdravotníci. Výjimkou není záměna léků nebo přenesení infekce. Stávají se i případy, kdy se při operaci vymění špatná ledvina. „Neexistuje žádná nemocnice ve světě, která by byla dokonalá, jako neexistuje žádná, která by byla stoprocentně bezpečná. Existují jenom více a méně nebezpečné nemocnice,“ řekl ČT předseda České společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví David Marx. Ministerstvo proto nově zavádí takzvaný plán kvality a bezpečnosti péče. Manuálem se budou muset řídit všechna zařízení, která pod resort přímo spadají. Zapracovat do svých vnitřních předpisů ho musí do konce června.