Dvojnásobný vrah zabíjel znovu, dostal doživotí

Praha - Za vraždu spolubydlícího udělil dnes pražský městský soud třiačtyřicetiletému Romanu Fidlerovi doživotní trest vězení. Muž svého známého údajně ubodal a poté mu usekl hlavu. Přísný trest navrhla obžaloba proto, že Fidler již počátkem 90. let usmrtil dvě ženy, za což byl odsouzen ke 14 letům vězení. Dnešní rozhodnutí není pravomocné.

Událost se stala loni v září ve Vysočanech v Praze 9. Podle obžaloby se Fidler se svým známým, který s ním bydlel ve stavební buňce, nejdříve pohádal. Následně ho třináctkrát bodl nožem, převážně do krku a hrudníku. Muži, který byl pravděpodobně už mrtvý, pak opakovanými ranami sekerou oddělil hlavu od těla. Obě části následně poblíž stavební buňky pohodil do křoví a částečně zahrabal trávou a listím.

Fidler u soudu prohlásil, že ho k činu přiměl strach o život. Muž, který byl o hlavu větší než on, ho prý napadl s nožem v ruce. Samotný čin si údajně nepamatuje, podle svých slov jednal ve značném afektu. Podle znalců z oboru psychiatrie a psychologie měl obžalovaný odjakživa sklony se ve vyhrocených situacích chovat agresivně. Znalci shodně uvedli, že se Fidler pravděpodobně nikdy nenapraví.

Fidler byl již v roce 1993 pravomocně odsouzen za vraždu dvou žen. Z vyměřeného čtrnáctiletého trestu si ve vězení odpykal zhruba devět let. Pak byl podmíněně propuštěn. Muž tvrdí, že vraždy nespáchal.

Vydáno pod