Policie obvinila dva lidi z pokusu o vraždu v Bedřišce

Ostrava - V souvislosti s nedávným žhářským útokem na domek Romů v ostravské osadě Bedřiška dnes policie zadržela pět osob. Dva z nich obvinila z pokusu o vraždu. Podle obyvatelů osady šlo údajně o sousedy domu, který se stal terčem útoku. Zákrok policistů sledovali v kolonii další obyvatelé. „Přijelo několik policejních aut. V poutech odvedli tři lidi. Pak u nich v domě prováděli domovní prohlídku. Byli tady docela dlouho,“ popsal dění jeden ze svědků. Dodal, že policie zadržela tři obyvatele domu, který sousedí s napadeným objektem.

„Měli nějaké spory. Křičeli tam po sobě. Nikdo z nás si ale nemyslel, že by to udělali,“ dodal. S policisty odjel k výslechu i Podraný s manželkou, do jejichž domu někdo zápalnou lahev hodil. „Odvedli si mě ráno okolo 06:30 i s manželkou a dcerou,“ řekl s tím, že nejvíce se kriminalisté během výslechu vyptávali právě na sousedy: „Chtěli vědět všechno, jestli jsme měli spory.“ Po 13:00 se celá rodina postupně vrátila domů.

Podle dalších svědků odvedli policisté pět členů neromské rodiny

Telefonát Soni Štětínské (zdroj: ČT24)

Další obyvatelka kolonie ale hovořila o pěti lidech, které policisté v poutech ze sousedního domu odvedli. Údajně šlo o muže, ženu, jejího bratra a dva dospívající syny páru. „Šlo o neromskou rodinu. Muž dokonce jednu dobu bydlel v domě pana Podraného,“ řekl aktivista Kumar Vishwanathan, který se o případ zajímá.

Žhář či žháři na domek v kolonii zaútočili v noci na neděli 14. března. Zápalnou lahev s vysoce hořlavou tekutinou prohodili oknem do dětského pokoje, kde spala třináctiletá dívka. Lahev se nerozbila, a chemikálie tak nezačala hořet. Od knotu se jen vznítil kousek koberce. Ten dívka, kterou probudilo řinčení skla, stihla uhasit. Útok policisté vyšetřují jako vraždu ve stadiu pokusu.

Do tohoto domu v osadě Bedřiška v Ostravě hodil neznámý útočník zápalnou lahev.
Zdroj: ČT24