Nemocnice vyzvaly Juráskovou a Šnajdra k odstoupení

Praha - Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) vyzvala ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou a náměstka Marka Šnajdra, aby odstoupili z funkcí. Důvodem je úhradová vyhláška, podle které zdravotní pojišťovny nemocnicím údajně platí méně peněz. Za léčení tak prý nedostanou stejně jako loni, a hrozí proto omezování akutní zdravotní péče nebo rušení některých oddělení a ambulancí. Ministerstvo zdravotnictví i Všeobecná zdravotní pojišťovna kritiku odmítly.

Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny jsou nemocnicím stanoveny zálohy v podstatě ve stejné výši jako loni s navýšením na zvýšené platy zdravotních sester. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň dodal, že nemocnice i přes ekonomickou krizi dostanou letos víc, tudíž k odstoupení ministryně a náměstka není důvod. Výraznou část ze 127 členských nemocnic asociace zřizují kraje, které jsou s výjimkou Prahy vedené sociálními demokraty. ČSSD kroky ministerstva ovlivňovaného v posledních letech ODS ostře kritizuje.  

Lékařský odborový klub i nemocnice pohrozily protestními akcemi

AČMN se v kritice shoduje s Lékařským odborovým klubem (LOK), který žádá vydání nové vyhlášky s vyššími úhradami. LOK už pohrozil i protestními akcemi, nemocnice se dnes dohodly, že se k nim přidají. Dalším krokem je bojkot úhradové vyhlášky pro letošní rok. Až nastoupí po volbách nová vláda, pošle AČMN otevřený dopis novému premiérovi i členům kabinetu s upozorněním, že regionální nemocnice jsou ohroženy. Nemocnice chystají rovněž petiční akci za zachování rozsahu a struktury péče poskytované občanům měst a obcí v regionálních nemocnicích.

Nemocnice podle předsedy AČMN Eduarda Sohlicha pocítily pokles peněz už na zálohách, zhruba třetině členských nemocnic snížila VZP zálohy o tři až devět procent. Další srážky očekávají nemocnice v květnu. Mluvčí VZP Jiří Rod ale připomněl, že loňský rok byl rokem největšího navýšení výdajů VZP na zdravotní péči, ve srovnání s rokem 2008 takřka o deset procent.

Regionálním nemocnicím navíc vadí, že pojišťovny s přesunem specializovaných výkonů do center přesouvají i část peněz do fakultních nemocnic. Vidí za tím záměr zlikvidovat regionální nemocnice. Pokud pojišťovny tvrdí, že víc peněz pro regionální nemocnice nemají, není to podle Petra Fialy z AČMN pravda, mají podle něj na účtech zůstatky přes 31 miliard korun. „Nynější úhradová vyhláška je pro řadu regionálních nemocnic likvidační. Garance ministerstva zdravotnictví, že úhrady budou na úrovni roku 2009, se v praxi ukázala jako falešná,“ dodal Sohlich.

Všeobecná zdravotní pojišťovna
Zdroj: ČT24
Vydáno pod