Nádorová onemocnění jsou čím dál častější

Praha – Až tři tisíce Čechů ročně onemocní nádorem hlavy nebo krku. Z toho zhruba polovina do pěti let svůj boj s chorobou prohraje. Počty nemocných každoročně narůstají a nádory se objevují častěji i u mladých lidí. Navíc se lékaři začínají více setkávat i s netypickými případy. Právě dnes třeba v pražském Motole vyndali pacientovi z krku sedmicentimetrový nádor, který ho málem udusil.

Panu Dušanovi se během tří dnů život obrátil úplně naruby. Špatně se mu dýchalo, začínal špatně mluvit, rok se odhodlával jít k lékaři. Ten mu hned po prvních vyšetřeních stanovil jasnou diagnózu. V krku má nádor velikosti husího vejce a ten musí rychle ven. „Tento muž má tak velký nádor, který mu uzavírá dýchací a polykací cesty, že má i hlas špatný, přirovnat se to dá k rýmě, kdy je také uzavřený nos a člověk huhlá,“ vysvětlil lékař Martin Chovanec.

Podle lékařů nádor rostl až deset let. Za tu dobu zúžil dýchací trubici z dvou centimetrů jen na několik milimetrů. Kdyby ho nevyndali, pan Dušan by se udusil. Při operaci se musí lékaři nejdřív skrz pusu k nádoru probojovat. Ta samá cesta je pak čeká ještě jednou, skrz řez pod dolní čelistí. Přitom musí dát velký pozor na nervy, žíly i tepny, které vedou v těsné blízkosti nádoru. Celý proces trvá dvě hodiny, nádor lékaři vyndají pusou ven.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Až dvě třetiny pacientů přijdou za lékařem příliš pozdě

S typem této operace se lékaři nesetkávají příliš často, pouze jednou za dva až tři měsíce. Pan Dušan má štěstí, podle lékařů asi nepůjde o zhoubný nádor, potvrdit to ale musí ještě testy. Stovky lidí, kteří skončí ročně na stejném operačním stole, ale už takové štěstí nemívají. Dvě třetiny pacientů přijdou za lékařem pozdě. Navíc podle přednosty kliniky ORL v Motole Jana Betky je až u 90 procent pacientů příčinou vzniku nádoru alkohol a kouření.