Duka bude také předsedat českým biskupům

Praha - Česká biskupská konference (ČBK) dnes novinářům představila nové vedení, při volbě do svého čela postavili podle očekávání pražského arcibiskupa Dominika Duku. Jeho zástupcem bude dosavadní předseda a olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Funkce si předají k 1. květnu. Generálním sekretářem zůstává apoštolský exarcha Ladislav Hučko. Do stálé rady byli zvoleni plzeňský biskup František Radkovský a František Lobkowicz z ostravsko-opavské diecéze.

Pro čerstvého pražského arcibiskupa Duku představuje podle jeho vlastních slov nová funkce předsedy ČBK na jedné straně starost navíc, zároveň ale uznává, že je prakticky výhodné spojit ji s funkcí českého katolického primase. Pražský arcibiskup je totiž často v kontaktu s představiteli vlády, institucí i různých církví se sídlem v Praze, snáze se pak mohou rozvíjet jednání. „Když spolu lidé hovoří a jednají, tak je vždycky větší naděje na oboustranný kompromis a dohodu,“ řekl Duka.

Česká biskupská konference:

Předseda ČBK není v nadřazené pozici vůči ostatním biskupům, každý biskup používá suverénní postavení ve své diecézi. Biskupská konference koordinuje jejich činnost a udává jim směr. Předseda ČBK může být považován za mluvčího katolické církve například pro jednání s vládou.

Dominik Duka ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Biskupům se nezamlouvá příručka ministerstva k sexuální výchově

Biskupové médiím po svém dnešním zasedání oznámili, že se jim nelíbí příručka ministerstva školství k sexuální výchově ve školách. Nebyla podle nich dostatečně konzultována a nabádá k přílišnému individualismu. Čeští a moravští biskupové se zároveň vyjádřili k aférám sexuálního zneužívání dětí kněžími v zahraničí, přidali se k omluvě papeže Benedikta XVI. a vyjádřili lítost nad spáchanými hříchy, ohradili se ale proti útočné proticírkevní kampani, která podle jejich názoru případy provází.