Zadržení výrobci pervitinu dováželi léky z Polska

Kladno - Kriminalisté v Kladně dopadli pětici můžu, kteří vyráběli a prodávali pervitin. K výrobě používali léky s vysokým obsahem pseudoefedrinu, které nakupovali v Polsku. Od května loňského roku, kdy v Česku platí určitá omezení při nákupu takových léků, začínají ve velkém výrobci pervitinu dovážet léky z Polska, Německa a Slovenska. Za výrobu a prodej pervitinu hrozí třem z nich deset let vězení, dalším dvěma trest o pět let nižší.

„Během dvou měsíců se nám podařilo zjistit, že vyrobili pervitin za nejméně milion korun a tento pervitin dále distribuovali ve Slaném a okolí,“ řekl pro ČT jeden z kladenských kriminalistů. Pětice zadržených mužů vyráběla pervitin na třech místech v okolí Kladna, kde měli dobře vybavené varny. Jeden z nich dokázal měsíčně vyrobit i půl kila pervitinu.

Hlavní dealer si za jeden gram účtoval až 1 500 korun. Ti, co neměli peníze, mu za drogu nabízeli kradené věci, především nářadí a autorádia. „Byla nalezena třeba motorka a čtyřkolka. Zjistili jsme, že motocykl pochází z trestné činnosti. Zmíněná osoba od nich věci kupovala a pak dál prodávala,“ uvedla kladenská vyšetřovatelka Monika Mrázková.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Získat najednou velké množství léků, které obsahují pseudoefedrin, bylo pro drogové výrobce obtížné. Podle stávajících předpisů se na jeden výdej dá pořídit jedno balení a zaznamenává se do informačního systému lékárníka. Toto vše však obešli a řešení našli v Polsku, ve 240 kilometrů vzdálené Jelení hoře. Měsíčně nakupovali až 600 balení Acataru, což je lék podobný modafenu či nurofenu a má asi čtyřnásobný obsah pseudoefedrinu. Podle kriminalistů nakupovali asi za 50 tisíc.