Ostatky kardinála Špidlíka byly uloženy v olomoucké katedrále

Olomouc - Ostatky zesnulého kardinála Tomáše Špidlíka byly dnes odpoledne z Vatikánu přepraveny do Olomouce. Před katedrálu svatého Václava, kde budou uloženy až do jeho pohřbu na Velehradě, jej přišly uctít desítky lidí. Kardinál zemřel v pátek 16. dubna v Římě ve věku 90 let. Smuteční vůz s kardinálovou rakví do Olomouce dorazil krátce po 17:00. Před katedrálou jej nejprve uctil olomoucký světící biskup Josef Hrdlička, který připomněl především to, že zesnulý kardinál měl k Olomouci velmi blízký vztah.

„Velmi si vážíme toho, že naše katedrála téměř deset dnů bude mít možnost tuto rakev vystavit k modlitbě, k tichému uctění, abychom se u ní mohli zamyslet nad darem božím, kterým pro nás byl, je a navždy zůstane život otce kardinála Tomáše Špidlíka,“ uvedl biskup Hrdlička.

Veřejnost bude mít možnost památku uznávaného teologa, filozofa a spisovatele v Olomouci uctít od čtvrtka. Jeho ostatky zůstanou v sídle arcibiskupství až do příštího týdne. Poté bude tělo převezeno na Velehrad, kde se v pátek v tamní bazilice uskuteční poslední rozloučení. Lidé se budou moci se zesnulým kardinálem při mši svaté rozloučit i v Olomouci. V katedrále se uskuteční příští čtvrtek v 18:00.

Jezuita Špidlík byl v církevních kruzích znám především jako znalec východokřesťanské spirituality, který připravoval jako první Čech duchovní cvičení pro papeže Jana Pavla II. V Itálii žil několik desetiletí a uznání si vysloužil i jako reprezentant a propagátor české kultury v zahraničí. Vatikán se s českým kardinálem zádušní mší rozloučil už v úterý.

Vydáno pod