Odvolaný rektor zlínské univerzity zpochybnil legitimitu akademického senátu

Zlín – Roztržka mezi rektorem a správní radou Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně pokračuje. Na škole tak roste chaos a napětí. Akademický senát před dvěma týdny odvolal místního rektora Ignáce Hozu kvůli vzájemným sporům o projekt vědeckotechnologického parku. Hoza ovšem dnes legitimitu senátu zpochybnil. Odvolání rektora přitom bude oficiálně platné až poté, kdy ho svým podpisem potvrdí prezident Klaus.

Hlavní příčinou odvolání zlínského rektora byl projekt vědeckotechnologického parku za více než půl miliardy korun, který měl být postaven v Uherském Hradišti. Projektem se nyní měla zabývat správní rada univerzity a jako podklad jí měl sloužit vypracovaný audit. Radní ale zatím o ničem nejednali – audit jim prý nebyl dodán v termínu, a tak se k projektu ani k rektorově odvolání nebudou vyjadřovat.

Odvolaný rektor Ignác Hoza přitom tvrdí, že podle jeho předběžných informací dopadl audit bez problémů. “Já budu respektovat rozhodnutí správní rady,“ dodal rektor. Odlišný postoj ale vyjadřuje směrem k vrcholnému orgánu univerzity. 

Akademický senát je podle něj nelegitimní, jelikož jedna z fakult do orgánu nominovala více zástupců, než jí příslušelo. “Fakulta technologická má v senátu čtyři studenty a měli by tam být pouze dva,“ prohlásil Hoza. Senátoři proto po rektorovi požadovali, aby své tvrzení nějakým písemným podkladem doložil. Zatím se tak ale nestalo.

Spory poškozují univerzitu

Atmosféra ve vedení už snad nemůže být horší. Podle předsedkyně správní rady Michaely Šojdrové spory školu poškozují. „Velmi bychom si přáli, aby ta nejistota byla ukončena rozhodnutím pana prezidenta,“ uvedla lidovecká poslankyně. Pouze prezident Klaus totiž může svým podpisem rektora definitivně odvolat. Ten, ale se svým rozhodnutím čeká na doporučení Ministerstva školství.