Nový projekt na ochranu dětí pomáhá předcházet vážným úrazům

Praha - Každý den lékaři v Česku ošetří přes tisíc zraněných dětí. Na dvě stovky ročně jich daným zraněním podlehne. Odborníci přitom tvrdí, že dětským úrazům lze velmi dobře předcházet. Jak děti chránit, radí rodičům i projekt Bezpečí dítěte, který startuje právě dnes. Organizátoři se snaží různými modely předmětů upozornit na to, že věci, které dospělým připadají jako obyčejné, mohou být pro děti nebezpečné. Podrobné informace a další materiály pro práci s dětmi naleznete zde.

„Mezi nejčastější úrazy patří běžné odřeniny, těžké popáleny, otravy, pády z výšek a především těžké úrazy v dopravě. Třeba když jede dítě na kole a nemá ochrannou přilbu. Nebo jako chodec na silnici,“ vysvětlil zakladatel obecně prospěšné společnosti Děti bez úrazu Jiří Kostner. Situace je podle něj alarmující. V evropském srovnání má totiž Česko více než dvojnásobnou míru úmrtnosti dětí na úraz než vyspělé země.

Až do června proto zavítají do všech krajských měst protiúrazová sanitka, mluvící auto nebo zvětšený model kuchyňské linky. Právě na obřím modelu mohou rodiče vidět, jak asi vypadá kuchyně z pohledu dvou- až čtyřletého dítěte. Cílem akce je upozornit na to, že venku, ale i doma čekají na děti velká nebezpečí. „Nejčastějším místem výskytu úrazů je domov a škola. V tomto prostředí prožívají děti nejvíce svého času, proto tomu tak je. Děti jsou zvídavé, chtějí vše poznat, a tak neví, jaká doma hrozí rizika,“ podotkl Kostner.

Vstup Barbory Peterové (zdroj: ČT24)

U dětí starších 15ti let lékaři nejčastěji ošetřují úrazy ze sportu a kvůli adrenalinovému riskování. „Mladíci si vymýšlejí neskutečné věci, třeba přeskakování spojů mezi tramvajemi za jízdy, tam to končívá velmi tragicky,“ dodal. V poslední době navíc často v ambulancích končí děti s úrazem od zvířat. „Zaznamenali jsme spoustu úrazů z koní, přesná příčina není, jsou to pády, ale zaznamenali jsme, že i kůň na dítě šlápl,“ řekl ČT primář operačních sálů Dětské nemocnice Brno Vladimír Bartl.

Ročně na úrazech pojišťovny zaplatí až 20 miliard korun. S lékaři se shodují, že všem úrazům lze předcházet - právě prevencí. Švédsku, které je na špici Evropy s nejmenším počtem dětských úrazů, se podařilo 40 let trvající kampaní snížit počty dětských úrazů o 90 procent. Česku se něco podobného začíná dařit podle Kostnera i vlivem kampaně Dětství bez úrazů. V roce 1997 zemřelo na úraz 421 dětí do 19 let, v roce 2008 už jen 183. Během těchto preventivních dnů také vznikne šestidílný dokumentární seriál pro teenagery, který Česká televize odvysílá v příštím roce.

Vydáno pod