Železniční muzea se otevírají

Lužná/Zlonice – Návštěvníkům otevřou o nadcházejícím víkendu své brány česká železniční muzea. Příznivci železniční historie se budou moci vydat do muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka, na zahájení sezony ve zlonickém muzeu pojede dokonce vlak vedený parní lokomotivou. První parní víkend připravilo slovenské Železniční muzeum Bratislava-východ, výstava historických vozidel bude k vidění také v Košicích.

Vlak Svatý Jiří vedený parní lokomotivou 434.2186 přezdívanou Čtyřkolák se vydá na cestu do Zlonic z nádraží v Praze-Braníku v sobotu v 8:10 a pojede přes pražské hlavní nádraží, Holešovice, Kralupy nad Vltavou a Vraňany do Ctiněvsi, kde se bude konat tzv. Řípská pouť, a dále do Zlonice, kde se představí místní železniční muzeum v novém prostředí někdejšího letního sídla Jana Malypetra, část exponátů bude k vidění i přímo na nádraží ve výtopně, kde muzeum sídlilo do loňského podzimu.

Muzeum v Lužné naopak zahájí svoji sezonu bez jakýchkoli doprovodných akcí. Jeho expozice bude otevřena každý víkend od 24. dubna až do 28. října, od června do srpna i v pracovní dny. První parní víkend, kdy do Lužné přijede historický vlak z Prahy, je naplánován na 15. a 16. května.

Slovenské Železniční muzeum Bratislava-východ je naopak otevřeno už týden vždy v sobotu a ve středu, na 24. dubna potom připravilo svůj první parní den. V areálu muzea bude jezdit parní lokomotiva a drezína, návštěvníky přiveze přímo z hlavního nádraží historický motorový vůz.

Hlavní železničně nostalgickou akcí na Slovensku ale bude po oba víkendové dny Probouzení Katky v Košicích. Centrem pozornosti bude nejstarší provozní parní lokomotiva v zemi, úzkorozchodná U36.003. V košickém lokomotivním depu bude připravena také výstava lokomotiv. Z Prešova do Košic bude možné přijet historickým vlakem vedeným parní lokomotivou, z Medzevu do Košic bude jezdit historický motorový vůz.