Tatra vjela pod vlak, zranilo se několik lidí

Poříčí nad Sázavou (Benešovsko) – Cestu motorového osobního vlaku z Prahy do Čerčan dnes brzy odpoledne ukončil na přejezdu v Poříčí nad Sázavou řidič nákladního auta, který se rozhodl před vlak vjet. Srážka s nákladní tatrou vykolejila lokomotivu a první vůz soupravy. Vlaky na trati celé odpoledne nejezdily, ČD zavedly náhradní autobusovou dopravu.

Ke střetu došlo kolem půl jedné odpoledne. Dráhy musely na trati (číslo 210) přerušit provoz a nahradit autobusem všechny spoje v úseku Týnec nad Sázavou – Čerčany. Při havárii vznikla škoda ve výši zhruba 1,45 milionu korun.

„Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor, která byla v době nehody v činnosti,“ sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Přesnou příčinu nehody bude Drážní inspekce teprve vyšetřovat, přiklání se ale nejvíce k neopatrnosti řidiče kamionu, který přehlédl červená výstražná světla. Jak však připomínají obyvatelé Poříčí, na signalizaci není při jasném počasí příliš vidět, zda bliká, či nebliká.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Řidič při nehodě utrpěl zranění hlavy, záchranáři ho převezli do benešovské nemocnice na chirurgickou ambulanci. Na pozorování skončilo v nemocnici také pět dětí, které jely vlakem ze školy. Podle mluvčí záchranné služby Středočeského kraje Terezy Janečkové utrpěly lehká poranění nebo šok.

Po třetí hodině odpoledne dorazila na místo těžká technika, aby vrátila vlak na koleje a tatru na silnici. Likvidaci následků havárie komplikovalo především složité překládání nákladu. Tatra totiž vezla nebezpečný dusičnan amonný (též ledek), který se při nehodě rozsypal. „Budeme přizvedávat i lokomotivu a pomocí řezací techniky, autogenu, ultratermických hořáků budeme provádět oddělení,“ popsal práci velitel hasičské čety Václav Mlejnský.