Pardubice až do časného rána oslavovaly

Pardubice - Hokejisty na Pernštýnském náměstí přivítalo po příjezdu z Vítkovic několik tisíc fanoušků. Pivo teklo proudem a restaurace většinou zavíraly až brzy ráno, protože gól Radovana Somíka odstartoval v Pardubicích mohutné oslavy. Pět let – to je totiž doba, jak dlouho čekali fanoušci na extraligový titul.

Ve dvě hodiny ráno přivítaly čtyři tisíce lidí pardubické hokejisty na Pernštýnském náměstí. „Bylo to fantastické, protože jsme vyhráli,“ radoval se šéf fanklubu Karel Klodner. „Strašně krásné, nemělo to chybu,“ řekl jeden z fanoušků Lukáš Sommer. Hokejisté přijeli s policejním doprovodem autobusem a z jeho střechy pozdravili diváky. Když se jim podařilo protlačit na připravené pódium, společně s lidmi skandovali a radovali se z úspěchu.

Městská policie nakonec musela zasahovat jen u několika drobných výtržností a šarvátek. Pardubice čtyřikrát porazily Vítkovice a staly se mistry republiky. Třetí tým základní části zakončil jedinečnou sezonu v play-off dvanácti výhrami za sebou. Velký podíl na tom měli navrátilec Dominik Hašek, jemuž obecenstvo na Pernštýnském náměstí mnohokrát děkovalo. Poslední fanoušci opouštěli Pernštýnské náměstí až před svítáním. Oslavy ale nekončí. ČEZ arena uvítá fanoušky hokeje také v neděli odpoledne, aby co nejvíc lidí mohlo s vítězným týmem oslavit titul ještě jednou.

Pardubice žijí hokejem

Pardubický tým má tradičně nebývalou podporu svých příznivců. Z hlediska návštěvnosti patří fanouškům sedmé místo v Evropě. Lidé utrácejí za propagační předměty klubu tisíce korun ročně. Klubu se tak ekonomicky daří. „Pro hráče je to obrovská motivace hrát v Pardubicích, tohle nemůžou zažít nikde jinde,“ řekl předseda představenstva HC Eaton Pardubice Ondřej Heřman.

Každé extraligové utkání v této aréně navštíví více než devět tisíc lidí. Láska k hokeji boří i tradiční rivalitu mezi Pardubicemi a sousedním Hradcem Králové. Jen těžko byste ve městě perníku hledali někoho, kdo tady na extraligu alespoň jednou nepřišel. „Ve fanklubu mám 65 % lidí, kteří nejsou z Pardubic. Celá řada z nich pochází z královéhradeckého regionu,“ prozradil předseda hokejového fanklubu Karel Klodner.

Nestárnoucí Hašek: Takové fanoušky jen tak někdo nemá

Pardubice slaví triumf i díky spolehlivým výkonům brankářské legendy Dominika Haška. „Pardubice jsou určitě naše nejhokejovější město. To byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem tam šel hrát. Vyrůstal jsem tam, naučil jsem se tam hrát hokej, vyhrál jsem tam svůj první titul,“ prohlásil Hašek. Druhým důvodem, proč se nestárnoucí brankář vrátil právě do východočeského klubu, byl kvalitní tým, kterému věřil. „A ten třetí, že takové fanoušky, jako mají Pardubice, opravdu jen tak někdo nemá,“ zdůraznila žijící hokejová legenda.

Hašek si po návratu věřil i díky lidem, kteří ho v rozhodnutí podporovali. „Nevěděl jsem samozřejmě, že vyhrajeme titul, i když s tím jsem do toho šel, ale věřil jsem, že se připravím tak, že budu moct být ve špičce,“ prozradil Hašek.

Olympijský šampion a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru je v 45 letech nejstarším mistrem v historii domácí soutěže.Ligové prvenství slavil Dominik Hašek poprvé před třiadvaceti lety po finálové sérii Pardubic proti Jihlavě a před odchodem do zámoří vyhrál nejvyšší soutěž ještě v roce 89. O tom, zda bude ve své kariéře pokračovat, se chce rozhodnout do konce května.