Za přepadení banky na Novodvorské udělil soud osmiletý trest

Praha - Za přepadení banky v Praze 4 poslal pražský městský soud Petra Krsteva na osm let do vězení, muž se ale hned na místě odvolal a případ tak bude řešit Vrchní soud. Dvaapadesátiletý muž podle obžaloby loni v prosinci několik hodin zadržoval dvě zaměstnankyně a požadoval tři miliony korun. Byl přitom ozbrojen plynovou pistolí. Krstev tvrdí, že byl k činu donucen vyděrači a ženy nijak neohrožoval. Soud měl ovšem vážné pochybnosti, zda k vydírání došlo. Krstev měl být totiž vydírání v letech 2002-2004, trestní oznámení ale podal až po pěti letech. Ani druhému vydírání krátce před přepadením banky soud neuvěřil.

Soud vyhověl státní zástupkyni, která v závěrečné řeči navrhovala trest v polovině trestní sazby, která činí 5 až 12 let. Krstevův obhájce naopak navrhoval, aby šel při ukládání trestu pod sazbu a uložil jeho klientovi jen podmínku. Podle něj totiž u soudu nebylo vydírání vyvráceno, ale spíše potvrzeno. Navíc prý nešlo o trestný čin braní rukojmí, ale spíše o omezování osobní svobody.

Krstev přišel podle státní zástupkyně 16. prosince do Komerční banky v Novodvorské ulici, ve které si již den předtím dohodl schůzku ohledně úvěru. V kanceláři s ním byla zaměstnankyně a ředitelka pobočky. Obě pracovnice shodně uvedly, že začal historkou o nutné operaci jeho vnučky, na kterou potřebuje půjčit tři miliony korun. Když jeho požadavek odmítly, začal jim vyhrožovat pistolí. Uvedl také, že na toaletu umístil výbušninu. 

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Krstev nakonec požadovanou částku dostal. Ve chvíli, kdy ji přebíral, si však podle výpovědí svědkyň všiml přítomnosti policie u banky. Nechtěl je proto z místnosti pustit. Nakonec vyslal ředitelku, aby zařídila odchod policie. Žena z kanceláře odešla a již se nevrátila. Krsteva po několikerém vyjednávání policisté zadrželi a osvobodili i druhou zaměstnankyni. Jedno z nejdramatičtějších bankovních přepadení v novodobé pražské historii se tak obešlo bez zranění.

Krstev tvrdil, že ženám násilím nevyhrožoval a jeho zbraň vůbec neviděly. Jen jim prý řekl, že požadované peníze nutně potřebuje. Dodal, že by jeho vyděrači mohli způsobit problémy i jim. Proto mu prý žádané tři miliony daly. Ani poté je podle svých slov nijak neomezoval, pouze nechtěl vyjít ven a vydat se do rukou policie. V bance měl muž zahalený obličej obvazy, na očích měl polepené brýle.

Zadržený Krstev po přepadení banky
Zdroj: ČT24