Kvapil s Novotným dnes propuštěni nebudou

Brno – Bývalý starosta Brna-Žabovřesk Aleš Kvapil a bývalý tajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný dnes z vazby propuštěni nebudou. Státní zástupce se totiž na poslední chvíli proti jejich propuštění odvolal, díky čemuž musejí oba zůstat ve vazbě minimálně ještě několik dalších dní. Dnes měli být podle očekávání propuštěni z vazby na kauci. Advokát Milan Staněk označil postup státního zástupce za nehoráznost. Soud včera zrušil obstavení majetku bývalého starosty, což znamená, že již on i jeho rodina mohou bez omezení nakládat se svým majetkem.

Staněk uvedl, že postup státního zastupitelství ve věci vazby je stejně nelogický jako v případě obstavení Kvapilova majetku. Advokát je přesvědčen, že exstarosta nakonec bude propuštěn. „S postupem státního zástupce nesouhlasíme. Jeho snahou je jen udržet mého klienta za každou cenu a co nejdéle ve vazbě, přestože k ní nejsou žádné důvody,“ zdůraznil Staněk. O stížnosti státního zástupce na propuštění na kauci bude muset v nadcházejících dnech rozhodnout soud.

Mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma:

„Podali jsme stížnost, protože podle našeho názoru citovaný soud nezkoumal původ a okolnosti nabití finančních prostředků obviněnými, které byly následně použity ke složení peněžité záruky v úhrnné výši šesti milionů korun.“

Kvapil a Novotný zůstávají ve vazbě (zdroj: ČT24)

Oba čelí obvinění z korupce. Podle neoficiálních informací chtěli milionový úplatek za to, že získají soukromé firmě povolení pro stavební projekt v Žabovřeskách. Patřili k vlivným členům brněnské ODS, po propuknutí kauzy byli ze strany vyloučeni. Soud vzal oba podezřelé muže do vazby 13. února. Kvapil složil kauci čtyři miliony a Novotný dva miliony korun. Přesný termín propuštění z vazby v Brně-Bohunicích i po dnešku zůstává otázkou.