Na Islandu uzavřel sopečný prach dvě letiště

Reykjavík - Island, jehož sopka způsobila týdenní krizi v evropské letecké dopravě, dnes poprvé uzavřel svá letiště kvůli vulkanickému popelu. Zprvu mělo omezení trvat do odpoledne, nakonec ho však úřady prodloužily až do sobotních 8:00 SELČ. Nelétá se na letiště v Keflavíku a Reykjavíku, informovala islandská správa letišť Isavia. Keflavík leží asi 50 kilometrů od metropole Reykjavíku a je hlavním islandským mezinárodním letištěm. Menší letiště v Reykjavíku, jehož se uzavírka rovněž týká, má poměrně krátké ranveje a slouží především pro vnitrostátní lety. Obsluhuje ale i některé zahraniční spoje, například na Faerské ostrovy či do Grónska.

Letecká společnost Icelandair oznámila, že letadla mezi Evropou a USA, která mají zastávku v Keflavíku, budou dnes odkloněna na trasu přes skotské město Glasgow.

„Nyní vítr utichl a oblak popela visí nad Islandem,“ vysvětlil důvod uzavírky islandských letišť britský meteorolog Chris Almond, jehož citoval zpravodajský server CNN. „Obloha nad Reykjavíkem je dnes modrá a svítí sluníčko, lidé na ulicích se nechrání maskami, ale ve vzduchu, především ve výškách, kde létají letadla, se vznáší neviditelný popílek,“ upřesnila mluvčí islandské správy letišť Hjördís Gudmundsdóttirová.

Sopka pod ledovcem Eyjafjallajökull, která je činná od 14. dubna, se nachází stejně jako Reykjavík na jihozápadě země a je od hlavního města vzdálená asi 120 kilometrů.

Další dvě islandská mezinárodní letiště Akureyri a Egilsstadir na severu a východě ostrova zůstávají zatím otevřená. Ačkoli Island byl původcem ochromení evropské letecké dopravy v uplynulém týdnu, letecká výluka se mu dosud vyhýbala. Silný vítr vanoucí na jihovýchod totiž hnal popel z vulkánu nad moře a na Evropu.

Erupce sopky nejvážněji postihla islandské farmáře hospodařící poblíž Eyjafjallajökull. Někteří z nich se již rozhodli, že nejméně na rok přeruší svoji práci. Jejich pozemky totiž poškodil nejen popel a prach ze sopky, ale především záplavy, které způsobily tající ledovce v okolí vulkánu.

Evropská letová služba Eurocontrol dnes uvedla, že vzdušný prostor nad Evropou s výjimkou oblasti mezi Islandem a severní částí Skotska, kde jsou dnes mimo provoz některá menší letiště, je již prakticky vyčištěn od sopečného prachu a letecká doprava nad kontinentem funguje víceméně bez omezení.

Španělské předsednictví EU oznámilo, že na 4. května svolalo do Bruselu mimořádnou schůzku ministrů dopravy. „Týdenní ochromení letecké dopravy ukázalo nutnost společné reflexe s cílem zdokonalit mechanismy evropské reakce na podobné situace,“ uvedl španělský ministr dopravy José Blanco. Ministrům bude představeno ke schválení několik návrhů, včetně urychlení projektu Jednotné evropské nebe (Single European Sky), který by měl víceméně vymazat státní hranice ve vzduchu.