Duhová droga vytlačuje extázi. Přináší úzkost, varují odborníci

Praha – V Česku vzrůstá zájem o tzv. duhovou drogu, která stále častěji vytlačuje dosud nejznámější taneční drogu extázi. Je levnější, svými účinky velmi podobná a není dosud zanesená na seznamy omamných a psychotropních látek. To výrazně usnadňuje její distribuci. Jak však upozornil odborník na drogovou problematiku Pavel Kubů, s malou rozšířeností drogy zatím nejsou příliš známé všechny možné účinky. Zejména v kombinaci s alkoholem, nikotinem nebo kofeinem může způsobit zmatenost a úzkost.

Duhová droga (též duhovka) se vyrábí z piperazinů či jejich derivátů. V tomto ohledu se nejedná o novinku, neboť piperaziny jsou od 50. let používány v medicíně jako léky na odčervení organismu či součásti antidepresiv a antipsychotik.

Právě složení bílé tablety duhovky ji od extáze výrazně odlišuje. Zatímco extáze je účinnou sloučeninou MDMA (která přináší výraznou euforii) a účinkuje do půl hodiny, duhová droga se může projevit až po dvou hodinách a kvůli náhražkovým piperazinům menší silou. „Domníváme se, že se do značné míry jedná o placebo efekt a že látka sama o sobě nemá takové účinky jako ta, která dala extázi název - MDMA,“ uvedl Kubů.

Rozhovor s Pavlem Kubů (zdroj: ČT24)

Duhová droga nese zmatek, zimnici a protivné světlo

„Její rizika jsou v tom, že experimentátoři většinou neužijí pouze tuto látku, ale zkombinují ji s legálními drogami typu alkohol, nikotin, kofein, které svým stimulačním účinkem můžou následně vést ke zcela nepředpokládaným reakcím. Mohou ohrozit jak jej, tak jeho okolí,“ varoval Kubů.

Nad to mohou mít syntetické piperaziny míchané v drogách zcela opačný vliv. Odborníci zaznamenali mezi uživateli zkušenosti jako pocity neklidu, nevolnosti, zmatenosti nebo zimnici a citlivost na světlo s hlukem. Právě to je hlavní nebezpečí duhové drogy.

„Nové drogy se objevují každoročně, většinou nové syntetické varianty známých látek. Pro ilegální obchodníky je jednodušší je distribuovat po dobu, než se dostanou na seznamy kontrolovaných,“ uzavírá Kubů, člen evropského systému včasného varování před novými syntetickými drogami.

  • Pilulky extáze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1444/144396.jpg
  • Diskotéka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/442/44183.jpg
Vydáno pod