V Pardubicích zvažují placení parkovného přes SMS

Pardubice - V Pardubicích by za parkování mohli platit řidiči místo mincemi v parkovacích automatech pomocí mobilního telefonu. Magistrát zvažuje, že si najme firmu, která zajistí úhradu parkovného prostřednictvím SMS, uvedl vedoucí odboru dopravy Vladimír Bakajsa. Tento systém funguje od loňského roku v Hradci Králové a využívají jej i jiná města. Město chce zhruba do měsíce připravit zadávací podmínky pro výběrové řízení na firmu, která by systém zajistila.

„Má to dva důvody. Jednak to, že každý nenosí v kapse mince a za druhé člověk, který si v Pardubicích zaplatí parkování, si může tuto dobu na dálku postupně podle potřeby prodlužovat a nemusí přitom stále běhat k autu a automatu,“ uvedl Bakajsa. Podle něj budou placení pomocí SMS využívat zřejmě hlavně lidé, kteří v Pardubicích nebydlí. Obyvatelé města žijící v placené zóně si většinou kupují parkovací karty.

Větší investice by si po radnici nový systém nevyžádal, musel by se pouze upravit software a přístroje strážníků, kteří placení parkovného na ulicích kontrolují.

Řidiči by hradili poplatek z mobilního telefonu obdobně, jako když posílají peníze na charitativní účely dárcovskými DMS. Proti placení mincemi v automatu je tato platba dražší, neboť část poplatku si strhávají operátor a provozovatel systému.

Systém placení parkování pomocí SMS zpráv funguje od loňska v Hradci Králové. Tato možnost se rozšířila z původního historického centra i na další části města. V Česku lze platit parkovné mobilním telefonem také například v Českých Budějovicích, Hranicích nebo Ústí nad Labem. O zavedení tohoto systému uvažuje také Prostějov.