Klaus oslaví konec války 9. května v Moskvě

Praha - Prezident Václav Klaus se 9. května zúčastní oslav 65. výročí konce druhé světové války v Moskvě. Přijal pozvání svého ruského protějšku Dmitrije Medvěděva. O tři dny dříve hlava státu navštíví spolu s manželkou Livií slavnostní recepci, kterou ke stejné příležitosti pořádá ruské velvyslanectví v Praze. Oslavy Dne vítězství, jak se ruský státní svátek oficiálně nazývá, budou letos v Moskvě zřejmě velkolepé, chybět nebude ani tradiční vojenská přehlídka na Rudém náměstí.

Možnost své brzké návštěvy Ruské federace naznačil Klaus už na začátku měsíce, kdy ruský prezident Medvěděv v Praze podepisoval se svým americkým kolegou Barackem Obamou novou smlouvu o jaderném odzbrojení. Při té příležitosti jednal i s Klausem, který schůzku obou velmocí na Pražském hradě hostil.

Moskva na oslavy vítězství Sovětského svazu nad fašistickým Německem pozvala v první řadě představitele Společenství nezávislých států (SNS), které vzniklo po rozpadu SSSR v 90. letech. Šéfům dalších zemí bylo oznámeno, že budou vítanými hosty, jestli o to projeví zájem.

Takové přání podle ruských zdrojů projevili a následně byli písemně pozváni německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Nicolas Sarkozy a právě Klaus. Před pěti lety na pozvání tehdejšího prezidenta Vladimira Putina do Moskvy přijelo 54 státníků v čele s tehdejším americkým prezidentem Georgem Bushem. Už tehdy mezi nimi byl i Klaus.

Vydáno pod