Senát chce pro obce poplatky za každé výherní zařízení

Praha - Senát chce, aby obce mohly vybírat poplatky nejen za každý hrací automat, ale také za jiné hrací zařízení, které ministerstvo financí povolí na jejich území. Tuto změnu zákona o místních poplatcích dnes Senát doplnil do novely zákona o podpoře sportu, která se tak vrací sněmovně k novému projednání. Dolní komora se bude návrhem zabývat pravděpodobně 18. května.

Doplnění navrhl senátor ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera. Neobvyklý postup zdůvodnil tím, že tuto senátní úpravu by sněmovna v rámci novely zákona o loteriích, kterou přijala minulý týden, už nestihla v závěru funkčního období projednat. Úpravu označil za nepravý přílepek vzhledem k tomu, že část výtěžků z loterií je používána na podporu sportu.

Návrh podle něj narovná situaci, kdy obce mohou vybírat od provozovatelů heren poplatky 1 000 až 5 000 korun za čtvrtletí za hrací automaty - nikoli ale za videoterminály, na které obce nemají žádný vliv. „Tento zákon dává videoterminály na stejnou úroveň, jako jsou klasické hrací automaty,“ uvedl Kubera. Neobává se, že by se tím zablokovalo schválení samotné novely o podpoře sportu. Jeho návrh získal v Senátu až na jednu výjimku jednomyslnou podporu.