Poslanci slíbili zdanění svých náhrad, slib ale nedodrželi

Praha – Poslanci vloni na podzim veřejnosti slíbili, že si v době krize zdaní vlastní náhrady. Tedy peníze, které dostávají na ošatné, cestovné, telefony či nákup literatury. Zákon, který měl zdanění zařídit, ale nebyli schopni za půl roku schválit. A nyní je jasné, že to do voleb už nestihnou. Příští poslanci tak mají jistotu, že více než čtyřicetitisícový příjem z náhrad nebudou muset danit.

Všichni poslanci velmi často mluví o tom, jak omezí vlastní výhody. Když pak ale přijde na schválení konkrétního zákona, najednou na to nemají dostatek času. Stejně je to i se zdaněním jejich náhrad. Původně tím chtěli přispět k řešení ekonomické krize. „Princip solidarity by měl patřit mezi základní ctnosti ústavních činitelů,“ podotkl poslanec Petr Braný.

V současné době se ale ukazuje, že zákon, který předložil právě komunistický poslanec Petr Braný už vloni, nebyli poslanci téměř za půl roku schopni projednat a schválit. 

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Sobotka si z náhrad našetřil na svůj nový byt

Poslanci a senátoři dnes pobírají kolem čtyřiceti tisíc na náhradách. Mnozí z nich tyto peníze považují za součást platu, proto se zdanění brání. Nedávno se třeba ukázalo, že sociální demokrat Bohuslav Sobotka si z náhrad našetřil na svůj nový byt. Přitom se nejedná o malé peníze. Každý ze zákonodárců by měl měsíčně přijít o osm až devět tisíc korun

To, že poslanci nedokázali zákon prosadit, je líto lídrům politických stran. „Je to škoda, protože tím úplně zbytečně vzniká nedůvěra vůči Parlamentu,“ podotkl Petr Nečas. Paroubek zase tvrdí, že byl vždy pro zdanění poslaneckých náhrad. „Souhlasím, že se hledá spíš ta cesta, aby to nešlo u některých poslanců, než aby to šlo. Z tohohle jsem zklamán,“ dodal. Šanci tak budou mít poslanci zase po volbách.

Vydáno pod