Studenti volí nanečisto, politikům projekt moc nevoní

Praha – Studenti gymnázií, středních škol i učilišť ve věku od 15 let si mohou v příštích třech dnech na svých školách zkusit volit nanečisto do Poslanecké sněmovny. Zkušební studentské volby pro ně zorganizovala organizace Člověk v tísni, zúčastnit by se mělo asi 140 středních škol. Projekt nejdříve podpořilo i ministerstvo školství, poté se o nich vyjádřilo zdrženlivě. Někteří politici studentské volby taktéž odmítají, přitom má jít o kampaň pro podporu vyšší volební účasti budoucích či čerstvých voličů.

Proti akci se hlasitě postavil třeba středočeský hejtman David Rath (ČSSD), podle něj napomáhá volebnímu úspěchu pravicových stran. Ředitelům škol v regionu proto poslal dopis, aby zvážili odložení zkušebního hlasování až po květnových volbách. Padesátka škol se proto z projektu na poslední chvíli odhlásila. „Tyto výsledky skutečně mohou nějakým způsobem zasáhnout do té předvolební situace, která je dost zjitřená,“ řekl Rath. „Nevím, jak by mohly strany zneužít v podstatě masového průzkumu veřejného mínění mezi mladými lidmi, který je navíc organizovaný veřejnými institucemi,“ pochybuje ale volební lídr ODS Petr Nečas.

Kvůli obavám z porušení volebního zákona ale podporu projektu odvolala i ministryně školství Miroslava Kopicová, protestují proti nim i lidovci. „Takhle to nemá být. Volí všichni, kteří mají volební právo, jakmile se zeptáte jenom části, tak se ptáte špatně,“ dodal Cyril Svoboda.

Ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota ve vysílání ČT vysvětloval, že Člověk v tísni schválně cílil tento projekt na termín před volbami, protože politické strany zveřejnily své programy a téma voleb se dostává na přední stránky médií. „My jsme byli zaskočeni tou odmítavou reakcí některých politiků. Stále se ale domníváme, že k porušení školského zákona nedochází, a zároveň jsme se rozhodli odložit vyhlášení výsledků voleb, abychom reagovali na tu námitku, že ovlivňujeme sněmovní volby,“ vysvětloval Strachota. Po změně termínu vyhlášení výsledků přestaly studentské volby vadit i středočeského hejtmanovi.

Ředitel nymburského gymnázia Jiří Kuhn

„Já jsem v tom od začátku žádnou politiku nehledal a ani jsem ji tam nenašel.“

Studentské volby jsou součástí několikaletého projetku Kdo jiný?, který se snaží studenty a mladé lidi vést k aktivnějšímu občanství. „Chceme studentům přiblížit základní demokratické principy a volební systém České republiky a iniciovat mezi nimi debatu o politických tématech. Věříme, že pořádání voleb na školách zvýší účast prvovoličů a mladých voličů v následných skutečných volbách,“ vysvětluje Karel Strachota. Jakákoliv propagace jednotlivých stran je na školách zakázána.

Paradoxní přitom je, že je strach politiků z ovlivnění parlamentních voleb zřejmě zbytečný. Podle rok starého dotazníkového šetření mezi středoškoláky totiž politické preference mladých více méně kopírují zbytek společnosti. Počet mladých lidí, kteří by letos mohli jít poprvé k volbám, se blíží 400 tisícům. Takto vysoké číslo by mohlo změnit volební výsledky. Problémem této věkové skupiny ale je, že se velká část z nich nakonec voleb neúčastní, a to by chtěl projekt studentských voleb změnit.