Případ půlmiliardového úniku z konta ČKA je před soudem

Praha  - U pražského městského soudu dnes začalo hlavní líčení v případu ztracených 500 milionů korun z účtů dceřiné firmy České konsolidační agentury (ČKA), společnosti Galileo Real. Obžaloba v kauze viní bývalého manažera společnosti Jana Šika, oprávněného jednat za Galileo Real, z porušování povinnosti při správě cizího majetku a podnikatele Miloše Skořepu z podvodu. Šik dnes u soudu svou vinu popřel, Skořepa je stíhán jako uprchlý. Podle jeho advokátky Kláry Slámové se však ani on vinen necítí. Mužům hrozí osm až deset let vězení. Líčení je zatím nařízeno do konce týdne.

Podle obžaloby převedl Šik bez souhlasu představenstva společnosti peníze na soukromý zahraniční účet. Skořepa je údajně použil na své soukromé aktivity. Účet byl veden u jedné z největších bank na světě, švýcarské United Bank of Switzerland (UBS). Banka na základě dohody s vládou vrátila ČR 404 milionů korun. Zbytku se Galileo Real domáhá u nynějšího líčení.

Podle státní zástupkyně Bohuslavy Fiedlerové se Šik seznámil se Skořepou prostřednictvím podnikatele Františka Savova. Skořepa mu slíbil, že zhodnotí finanční prostředky Galileo Real u francouzské Société Générale (SG). Šik tam proto založil provizorní účet a v prosinci 2004 na něj odeslal 500 milionů. Skořepa se pak podle obžaloby snažil převést peníze na konta, ke kterým měl podpisová práva, což se mu však nepodařilo. SG provizorní účet uzavřela, protože jí od Šika chyběly doklady o schválení transakcí představenstvem. Finanční prostředky poslala zpět do ČR.

V březnu následujícího roku poradil podle Fiedlerové Skořepa Šikovi, aby převedl částku do UBS. Uvedl prý, že je tam založen termínovaný účet na společnost Galileo Real s úrokovou sazbou minimálně 2,1 procenta se splatností do poloviny roku 2006. Šik tedy peníze do Švýcarska poslal, konto však v bance neexistovalo. Bankovní poradce pak na Skořepovu žádost převedl finanční prostředky na jeho běžný účet. Skořepa pak podle obžaloby peníze rozesílal na svá další konta, některé si pak v hotovosti vybral.

Obviněný Šik tvrdí, že chtěl pouze zhodnotit peníze firmě

Šik dnes u soudu tvrdil, že se pouze snažil zhodnotit peníze společnosti Galileo Real. „Připouštím, že jsem byl možná trochu horlivý,“ prohlásil bývalý manažer. V prvním případě prý věřil, že bude moci uzavřít s SG smlouvu o správě aktiv. U převodu peněz do UBS prý souhlas nepotřeboval a věřil, že konto v bance skutečně existuje. „Dostal jsem potvrzení, že peníze došly na účet Galileo Real v UBS,“ uvedl. O výpisy se začal zajímat až ke konci roku 2005 kvůli účetní uzávěrce, obdržel však falešné. „Dostal jsem strach, že jsem byl podvedený,“ řekl Šik.

Podle Slámové Skořepa nepodváděl. „Je nutno se zaměřit spíše na ostatní osoby, které vůbec umožnily, aby struktura byla natolik nepřehledná, že byl do společnosti dosazen člověk, jako obžalovaný Šik, který neměl žádné zkušenosti,“ řekla novinářům. Skořepa podle ní již dříve uvedl, že se peníze na jeho účet dostaly „kvůli jednání Savova“. Podnikatel mu prý slíbil zajištění úvěru a částka na jeho účtu pocházela z tohoto úvěru. „Můj klient nikdy nepopíral, že by prostředky neskončily na účtech, jak je uvedeno v obžalobě,“ prohlásila advokátka.

Podle právničky se Šikem jednal pouze Savov, což potvrdil i bývalý manažer. Se Skořepou se podle svých slov v době finančních transakcí neznal, potkal se s ním až v roce 2006. Savov, který v případu vystupuje jako svědek, měl dnes také vypovídat. K jednání se však nedostavil.