Ředitelce Metropolitní univerzity hrozí až pět let za uplácení

Praha - Ředitelka a zakladatelka soukromé Metropolitní univerzity Praha Anna Benešová může jít až na pět let do vězení. Státní zastupitelství v Praze 10 na ni podalo obžalobu z nepřímého úplatkářství, podplácení, zpronevěry a porušování povinností při správě cizího majetku. Benešová údajně chtěla uplatit ředitele střední školy v Praze a jeho zástupce. Muži za to měli vyhovět požadavkům univerzity o nájmu prostor v jejich objektu. Navíc měla vyplácet funkcionářům univerzity vysoké odměny, které pak označila jako cestovné. Ředitelka obvinění odmítá. Informaci přinesl deník Právo.

Benešová usedne na lavici obžalovaných v květnu. Podle kriminalistů chtěla uplatit dvaceti tisíci korunami ředitele jedné střední odborné školy v Praze a deseti tisíci jeho zástupce. Oba muži za to měli vyhovět požadavkům univerzity při uzavírání dodatků ke smlouvám o nájmu prostor v objektu školy a také dát souhlas k rekonstrukčním pracím bez vědomí majitele.  

Anna Benešová:

„Cítím se nevinná. Nikomu jsem žádné úplatky nedávala a určitě jsem nezneužila peníze Metropolitní univerzity. V žádném případě peníze ze školy na nic nešly.“

Z peněz univerzity navíc podle policie dala Benešová na jiné úplatky celkem 150 tisíc korun a na útraty školy si nechala za 65 tisíc opravit část svých nemovitostí v Praze a okolí. Funkcionáři školy pak měli od počátku roku 2006 dostat z pokladny univerzity na odměnách 1,5 milionu korun, částky ale Benešová údajně označila za cestovné. Podle obvinění také od roku 2001 odpustila téměř třicítce studentů roční školné ve výši 48 tisíc korun, protože prý pro ni mohli být prospěšní.   

„Výše těch úplatků byla 170 tisíc korun,“ uvedl v březnu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Policie tehdy ředitelku zatkla ve chvíli, kdy mířila na historicky první ples školy. Ve vazbě byla čtyři týdny.