Fifinka přináší revoluci poštovních známek

Praha – Poštovní známky již neponesou ve svém rohu cenu, ale písmeno. Česká pošta si od změny slibuje zjednodušení pro zákazníky, třeba známky s písmenem „A“ budou určeny k expedici po Česku. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). První taková známka vyjde tento týden ve středu s motivem Fifinky - komiksové členky proslulé organizované skupiny Čtyřlístek.

Podle MfD bude označení „E“ na známkách označením základního tarifu do evropských zemí a „Z“ bude pro dopisy do zámoří. Česká pošta změnami sleduje přizpůsobení zahraničním trendům. „Po zavedení písmen bude mít pošta snazší práci. Když se změní cena, nebude nutné hned vydávat nové známky,“ řekl deníku člen předsednictva filatelistického svazu Václav Svoboda.

Údaje České pošty o známce s Fifinkou:

  • Datum vydání - 28.04.2010
  • Nominální hodnota - 10 Kč
  • Rozměr obrázku známky - 23 x 31 mm
  • Výtvarný návrh - Jaroslav Němeček
Události, komentáře o známkové revoluci (zdroj: ČT24)

Pošta ale chystá i další změny. Známky už třeba korespondent nebude muset olíznout, budou samolepicí. Odzvoní rovněž pravidlu, že se na nich s výjimkou prezidenta nezobrazují žijící osobnosti. A ve vzdálenější budoucnosti si prý dokonce lidé budou moci zaplatit známky s vlastním motivem, firmy pak s vlastním logem atd.