Islandské mezinárodní letiště je opět v provozu

Reykjavík (Island) – Hlavní islandské mezinárodní letiště Keflavík nedaleko metropole Reykjavíku, které bylo uzavřeno kvůli vysoké koncentraci sopečného popela ve vzduchu, je opět v provozu. Informovala o tom agentura AP. Provoz na letišti byl zastaven v pátek, když vítr vanoucí západním směrem začal hnát popel ze sopky nacházející se pod ledovcem Eyjafjallajökull směrem na hlavní město ostrova. Předtím sopečný prach foukal z Islandu na Evropu a způsobil téměř týdenní kolaps evropské letecké dopravy, když si vyžádal odvolání více než 100 000 letů.

Podle expertů vulkán stále chrlí popel, ale jeho oblak dosahuje již jen výšky 2,5 kilometru. Láva proudí ze sopky v podobném množství jako v minulých dnech, tedy v objemu asi 20 až 40 tun za sekundu, uvedl zpravodajský server Iceland Review.

Sopka leží na jihu Islandu, v době, kdy foukalo na jihovýchod a vítr odvál popel nad kontinentální Evropu, zůstala většina ostrova ušetřena řádění vulkánu a jeho letiště byla v provozu.

Podle zmíněného serveru se nyní skupina více než stovky dobrovolníků z islandské pobočky Červeného kříže, sdružení islandských záchranářů, klubu majitelů terénních vozidel a ze skupiny vzniklé na Facebooku chystá zahájit úklid a obnovu farmářských pozemků nacházejících se pod vulkánem, které kvůli spadu popela a záplavám zaviněným táním ledovce Eyjafjallajökull utrpěly značné škody.