Za vraždu otce kladivem a sekerou 25 let vězení

Plzeň - Výjimečný trest dvaceti pěti let ve vězení si dnes u Krajského soudu v Plzni vyslechl jednadvacetiletý Partik Kónya za brutální vraždu svého otce. Mladík ho ubil loni v Jáchymově, nejdříve si na něj vzal kladivo, poté mu zasadil několik úderů sekerou. Útok směřoval na otcovu hlavu, nástroje muži rozlámaly lebku a zranily mozek. Kónyovi hrozil výjimečný trest v rozmezí 15 až 25 let, protože kromě zvlášť surového způsobu provedení útoku mu státní zástupce Jiří Komorous kladl za vinu i loupežný motiv.

Podle Komorouse byl Kónya ve svízelné finanční situaci, byl nezaměstnaný a krátce předtím byl propuštěn z výkonu trestu. V bytě otce prý sebral věci, které měly nějakou cenu. „Čin spáchal chladnokrevně, neprojevil náznak lítosti. Z jeho projevu je dokonce patrné, že to považoval téměř za úsměvné,“ řekl státní zástupce.

Obžalovaný před soudem skutek doznal. Za motiv neoznačil ziskuchtivost, nýbrž nenávist k otci, který se prý k němu v dětství špatně choval. Jeho obhájce František Koranda také upozornil na to, že Kónya byl v době spáchání činu pravděpodobně pod vlivem psychotropní látky. Mladík tvrdil, že před vraždou požil pervitin. „Jednalo se pravděpodobně o momentální rozhodnutí umocněné celkovou životní situací. Zištný motiv nebyl zcela prokázán, sloužil spíše jako zástěrka jeho jednání,“ dodal Koranda. Podle znalce je možnost nápravy obžalovaného prakticky vyloučena.