Revize úhrad léků uspoří tři miliardy, pacienti víc nezaplatí

Praha - Roční úsporu zhruba tři miliardy korun přinesou zdravotnímu pojištění revize úhrad léků platné k 1. květnu. Podle slov ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Martina Beneše uspořila revize k 1. dubnu 2,4 miliardy, k 1. květnu stoupne odhadovaná úspora o dalších 600 milionů korun. Beneš uvedl, že revize umožní většímu počtu pacientů dostat moderní léky. Spoluúčast by stoupnout neměla, v každé skupině je lék bez doplatku. Česká lékařská komora (ČLK) už dříve kritizovala, že se SÚKL s revizí opozdil, a způsobil tak škody.

Léků bez doplatku zřejmě přibude, firmy už totiž oznámily, že k 1. dubnu snížily ceny a do úhrad se vejdou. Pokud zaplatí lidé v lékárnách víc, je to tím, že doprodávají zásoby. Cenu svého léku po revizi a orientační doplatek najdou pacienti na webu SÚKL.

Předseda České lékařské komory Milan Kubek:

„Hlavní příčinou extrémního nárůstu výdajů za léky je nekontrolovaný nárůst cen léků. Pokud se ministerstvo a SÚKL chvástají slibem, že s dvouletým zpožděním splní část úkolu, který jim uložil zákon splnit již v roce 2008, lze takové jednání stěží označit jinak než za drzost.“

Ročně se v Česku spotřebují léky za zhruba 70 miliard korun, pojišťovny zaplatí 40 miliard, ostatní je spoluúčast a volný prodej. Revizi úhrad téměř 9 000 kódů léků měl SÚKL provést do konce roku 2008. Nestihl to, a podle kritiků tím způsobil zdravotnímu pojištění velké škody. Už loni prý mohly pojišťovny platit o dvě miliardy korun méně. Podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka způsobil SÚKL až desetimiliardovou škodu.

O ceně i úhradě ze zdravotního pojištění rozhoduje SÚKL ve správním řízení pro každý lék, postup stvrdil Ústavní soud. Zpoždění obhajuje SÚKL tím, že před revizí úhrad musel revidovat maximální ceny. Znamenalo to srovnat u každého léku cenu ve 27 zemích EU, aby Česko neplatilo víc. Podle Kubka ale pracnost úkolu není pro SÚKL omluvou.

Státní ústav pro kontrolu léčiv
Zdroj: ČT24