Staré mobily pomáhají gorilám

Praha – Už od začátku dubna probíhá v pražské zoo nezvyklá akce. Každý, kdo odevzdá v zahradě svůj vysloužilý mobil, přispěje tím na záchranu afrických goril. Zoo tak navazuje na snahu zahraničních zahrad, které chtějí sběrem starých telefonů docílit snížení těžby koltanu. Ta gorily především v Demokratické republice Kongo ohrožuje. Nápad pražská zahrada ještě vyšperkovala, dohodla se se společností REMA, která organizuje sběr a recyklaci vysloužilých elektronických přístrojů, že za každý mobil ze zoologické zahrady půjde 10 korun na záchranu goril.

Mobilní telefony se stávají v případě pražské zoo symbolickou záležitostí. „Naše vylepšení spočívá v tom, že mobilní telefony, které se vybíraly v jiných zoologických zahradách různě ve světě, byly předprodávány do třetího světa, takže se nerecyklovaly. V našem případě je to tak, že u telefonů, které u nás návštěvníci odevzdají, garantujeme, že budou recyklovány a za každý obdržíme 10 korun na projekty směřující k ochraně goril v Africe,“ vysvětlil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Peníze z vybraných mobilů poputují k africkým strážcům přírody v rezervaci Dja na jihovýchodě Kamerunu. Rezervaci, jejíž rozloha přesahuje půl milionu hektarů, stráží šedesát mužů, mnozí z nich musí chodit po pralese v rozbitých botách, nemají stany, v nichž by přenocovali, ani vysílačky, aby mohli zavolat pomoc, když narazí na pytláky.

Rozhovor s Miroslavem Bobkem (zdroj: ČT24)

Staré mobily bude zoo sbírat ještě během léta. „Uvidíme, je to pilotní projekt, ke kterému se budou připojovat i další zoologické zahrady v České republice,“ uvedl Bobek.

Projekt pražské zoo ocenila i Katharina Kummer Peiry, zástupkyně OSN. Vyzdvihla, že napomůže tomu, aby se do přírody dostalo méně nebezpečných látek, zajistí pracovní místa při recyklaci mobilů a přispěje na ochranu goril.

Posílání SMS zprávy
Zdroj: ČT24