Expolicista z Národní třídy vzdal kandidaturu za ČSSD

Liberec - Radek Polma, který se jako člen komunistických zásahových jednotek účastnil 17. listopadu 1989 policejního zákroku na pražské Národní třídě, nebude v květnových parlamentních volbách kandidovat na Liberecku za ČSSD. Polma měl být na kandidátce čtyřkou, své kandidatury se však vzdal na konci minulého týdne.

Polma své odstoupení z kandidátky oznámil v pátek krajskému úřadu. „Nechtěl, aby jeho aféra ovlivnila volby,“ řekl serveru iDnes.cz šéf sociálních demokratů v Libereckém kraji Robert Dušek. Polma se účastnil akce na Národní třídě jako člen pohotovostního pluku bývalé Veřejné bezpečnosti. V seznamech Archivu bezpečnostních složek má tehdy devatenáctiletý strážmistr Polma pořadové číslo 129. „Zasahoval v hlavní skupině přehrazující Národní třídu od Václavského náměstí. Jedná se o kordon, na který posléze demonstranti narazili a jenž provedl hlavní rozháněcí zákrok,“ uvedl Josef Vávra z Archivu bezpečnostních složek.

„Pokud chceme tvrdit, že člověk, který v devatenácti letech udělal nějakou chybu, by za ni měl platit celý další život, to se mi zdá trochu přehnané… Nepochybně jsou v politice tyto věci citlivější a česká společnost reaguje na tyto otázky citlivě. Určitě nebylo dobré, že ho sociální demokracie vůbec na tu kandidátku takto vysoko zařadila.“

Politolog Jan Bureš ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

V březnové Mladé Frontě Dnes (MfD) se ale Radek Polma ohradil, že se akce účastnil jen jako člen praporčické školy. „Stál jsem v kordonu u bývalého obchodního domu Máj. Rozhodně jsem se nezapojil do tvrdého zásahu, bití studentů,“ uvedl tehdy Polma. Sociální demokracii prý o této skutečnosti informoval. Podle Lubomíra Zaorálka z ČSSD dostal Polma jako student kriminalistiky rozkaz na Národní třídu jít. ČSSD již v březnu tvrdila, že pokud by se ukázalo, že demonstrující studenty bil, z kandidátky by ho stáhla.