Arbitráží státu a Diag Human se zabývá policie

Praha - Protikorupční policie podle serveru Aktuálně.cz prověřuje, zda není zmanipulováno rozhodčí řízení v arbitráži státu a firmy Diag Human. Mluvčí protikorupčních policistů Roman Skřepek tuto informaci nepotvrdil a odmítl se ke kauze jakkoliv vyjádřit. Diag Human po Česku požaduje mnohamiliardové odškodné kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Předsedu rozhodčího senátu Petra Kužela, kterého do čela rozhodců jmenovaly české soudy, firma už delší dobu označuje za podjatého.

To, zda rozhodčí řízení není zmanipulované, začala policie podle Aktuálně.cz prověřovat před několika týdny. Server upozornil, že se do věci vložila až v době, kdy je rozhodnutí v arbitráži už „na spadnutí“. Policisté prý oslovili několik institucí, mimo jiné i Nejvyšší soud, a vyžádali si dokumenty či stanoviska. „Žádost od policie jsme obdrželi a vyřídili ji. To je vše, co k tomu můžu říci,“ potvrdil serveru mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Kauza Diag Human začala v roce 1991, kdy ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy. Předběžně se dohodlo se společnostmi Novo Nordisk a Conneco, z níž se později stala firma Diag Human. Firmy ve výběrovém řízení neobstály. V roce 1992 tehdejší ministr Martin Bojar společnosti Novo Nordisk sdělil, že řízení nevyhrála, protože se spojila s podezřelou firmou Conneco. Bývalý ministr Jan Stráský (ODS) podepsal v roce 1996 rozhodčí smlouvu, takže se kauza začala řešit arbitráží. V roce 2002 vláda premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) uhradila firmě 326,6 milionu korun. Společnost si pak vypočítala novou škodu.

Rozhodčí nález z roku 2008 poté určil, že stát má firmě zaplatit přes osm miliard korun a úroky. Obě strany sporu se proti němu odvolaly. Diag Human požadovala 14 miliard korun, Česko nárok firmy odmítlo.

Předsedou přezkumného rozhodčího senátu se stal Kužel, firma Diag Human na něj však podala stížnost pro údajnou podjatost. Stížnost teď řeší Nejvyšší soud, který si kvůli tomu vyžádal rozhodčí spis. Soud chce vynést verdikt nejpozději do konce června, do té doby je arbitráž zablokována.