Praha se odvolala proti pokutě za opravu Karlova mostu

Praha - Praha se odvolala proti pokutě, kterou hlavní město dostalo za opravu Karlova mostu. Za znehodnocení památkové hodnoty středověké památky udělil Praze na konci března pokutu ve výši 3,25 milionu korun Plzeňský kraj. Metropole závažná pochybení odmítá. Bližší informace zveřejní magistrát zítra.

Již dříve radní pro oblast kultury Ondřej Pecha (ODS) uvedl, že odůvodnění Plzeňského kraje považuje za amatérská. Dodal, že pokud Praha s odvoláním u ministerstva kultury neuspěje, obrátí se na soud.

Oprava Karlova mostu trvá už přes dva roky a práce kritizovala památková inspekce ministerstva kultury. Podle ní bylo nahrazeno více kamenných bloků, než doporučil průzkum. Inspektorům se nelíbil ani způsob, jakým byly opracovávány kameny v zábradlí mostu. Pochybení při opravě Karlova mostu konstatoval i Národní památkový ústav.

Kvůli opravě mostu také podala Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví trestní oznámení na neznámého pachatele. Vadilo jim, že před zahájením oprav nebyl údajně zpracován stavebně-historický průzkum a že nebyli informováni archeologové. Za viníka považovali hlavní město jako vlastníka mostu, magistrát jako orgán památkové péče a Národní památkový ústav. Policie poté obvinila šéfa pražských památkářů Jana Kněžínka. Obvinění ale Státní zastupitelství pro Prahu 1 na konci března zrušilo.

Karlův most je druhým nejstarším dochovaným kamenným mostem v České republice. Nahradil Juditin most, který strhlo jarní tání roku 1342. Stavbu zahájil císař Karel IV. roku 1357, dostavěn byl na počátku 15. století. Jeho délka je 520 metrů. Až do roku 1879 se jmenoval Kamenný.

Vydáno pod