České řidičáky Němců jsou platné, pokud dříve nepřišli o německý

Berlín - Vrchní správní soud spolkové země Porýní-Falc v Koblenzi rozhodl, že řidičské průkazy vystavené německým občanům v Česku nebo v jiné zemi Evropské unie jsou platné, pokud jim řidičské oprávnění v době zkoušky neodebraly už německé úřady. Upravil tak opět podmínky takzvané řidičákové turistiky u západních sousedů. Řada Němců si totiž opatřila oprávnění k řízení auta v sousedním Česku nebo v Polsku a využívali toho, že se řidičské průkazy z jednotlivých členských států uznávají v celé EU. Německý centrální registr vozidel a přestupků ve Flensburgu napočítal v roce 2004 přes 14 000 řidičských oprávnění, která jejich majitelé získali jinde v EU.

Řidiči tímto způsobem řešili problém, že kvůli řízení v opilosti nebo pod vlivem drog doma přišli o doklady a kvůli novým by museli v Německu podstoupit drahou lékařskou a psychologickou prohlídku (MPU), zatímco jiné země tento test nevyžadují.

Německá i evropská justice už v minulosti přišla s několika omezeními této praxe. Naposledy v únoru rozhodl spolkový správní soud v Lipsku, že německé úřady smějí řidičské průkazy z jiných států EU německým řidičům zakázat, pokud v zemi vystavení dokladu také nebydleli alespoň 185 dní.

To byl i případ stěžovatele, jehož odvolání posuzoval vrchní správní soud v Koblenzi. Německý občan získal své první řidičské oprávnění v Česku, ale jelikož měl trvalé bydliště ve své vlasti a to bylo zapsané i na dokladu, zakázal mu ho německý úřad používat. Soud v Koblenzi však v polovině dubna shledal, že to je nedostatečný důvod pro zákaz, a rozhodl, že řidičský průkaz získaný Němcem v EU je platný, pokud v době skládání řidičské zkoušky nepřišel o své dosavadní oprávnění. Verdikt ještě není pravomocný.

Už od loňska se v Německu neuznávají řidičské průkazy získané v cizině, pokud jejich majitel předtím přišel o německý doklad. Toto pravidlo se ale vztahuje jen na oprávnění vystavená po 19. lednu 2009.

Na omezení „řidičákové turistiky“ pamatují i české zákony, které dříve praxi vydávání řidičských průkazů cizincům nebránily. Na konci roku 2005 ale český parlament schválil právní normu, která takovou praxi značně omezuje, protože podle ní uchazeči o doklad musejí prokázat, že v Česku mají legální pobyt.

Policisté při kontrole řidičů
Zdroj: PČR Frýdek-Místek/www.policie.cz