Extremismus v Česku je na vzestupu

Praha - Policie loni obvinila z extremismu o polovinu víc lidí než v roce 2008. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou ministr vnitra Martin Pecina dnes předložil vládě. Podle ní nejčastěji trestné činy související s extremismem páchají lidé ve věku od 21 do 39 let. Loni se mezi pachateli také poprvé objevilo víc vysokoškoláků a středoškoláků, zpráva ale upozorňuje, že z toho nelze vyvozovat nastupující trend. Pecina by měl do zprávy ještě zahrnout některé připomínky zmocněnce pro lidská práva Michaela Kocába, kabinet proto tento materiál přeložil z dnešního jednání na příští týden.

Radikální extremismus a především ten pravicový je v Česku podle čísel ministerstva vnitra na vzestupu. Počet takovýchto trestných činů stoupl v minulém roce na 265 oproti 217 v roce 2008. Vzrostl ale i počet obviněných (ze 195 na 293), což může být spojeno také s tím, že se na tyto trestné činy policisté v poslední době více zaměřují. „Myslím si, že se nám s těmi nejviditelnějšími jevy ve společnosti podařilo za poslední rok zatočit, ale je třeba neustupovat a pokračovat v boji,“ komentoval statistiky ministr vnitra Martin Pecina.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Množství extremistických trestných činů se tedy zvýšilo o více než pětinu, z hlediska celkové kriminality je ale podíl těchto trestných činů stále minimální - tvoří jen 0,07 procenta. Zpráva dále uvádí, že aktivity levicově extremistické scény byly loni pouze marginální - středem pozornosti byla po celý rok pravicově extremistická scéna, přičemž nejviditelnějšími uskupeními byly neregistrovaný Národní odpor a Autonomní nacionalisté, občanské sdružení Dělnická mládež a politická strana Dělnická strana.

Proces se žháři z Vítkova začne za 14 dní

Jako nejvážnější případ loňského roku zpráva uvádí žhářský útok na dům Romů ve Vítkově na Opavsku. Žháři vhodili do domku tři zápalné lahve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé - nejvážněji téměř dvouletá Natálka, která utrpěla rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla. Proces se čtveřicí obžalovaných pravicových extremistů z Opavska a Bruntálska začne u Krajského soudu v Ostravě 11. května. Žhářský útok rodině zcela změnil život. Do starých kolejí se nevrátil ani po návratu z nemocnice, kde s Natálkou její matka strávila víc než osm měsíců. Malá Natálka má za sebou desítky operací a lékařů se už bojí. Podle místopředsedy ODS Ivana Langra je řešením boje proti extremismu vzdělávání v oblasti rodin a škol tak, aby lidé byli co nejvíce odolní vůči jednoduchým řešením, které extremisté předkládají.