Ve sklepě hořovické nemocnice bylo živé novorozeně

Hořovice (Berounsko) - Ve sklepě hořovické nemocnice bylo ráno nalezeno živé novorozeně. Chlapeček byl zabalený v dekách a batohu. Je v pořádku a skončil na novorozeneckém oddělení. Po matce pátrá policie. Dítě bylo jen několik desítek minut staré, je proto možné, že ho matka porodila přímo v nemocnici. Hořovice nemají babybox, do nejbližšího v Příbrami je to asi 23 kilometrů.

„Zdravého chlapečka nalezla v suterénu nemocnice uklízečka a předala ho neprodleně do péče zdravotníků,“ uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Šebek. Pracovníci nemocnice chlapce pojmenovali Jaroslav Úterek. Podle dnešního dne a jména, které slaví svátek. Malý Jaroslav váží 2,88 kilogramu a měří 47 centimetrů.

Chlapeček má žloutenku a bere antibiotika

Reportáž Markéty Hýlové a Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Podle primáře neonatologického oddělení Františka Zahálky novorozenec nejeví známky nedonošenosti, měl správně podvázaný pupečník a nebyl podchlazený, někdo ho opustil maximálně dvě hodiny po porodu. Nyní je v inkubátoru. „Po laboratorních testech jsme zjistili, že děťátko má žloutenku. Neprodleně jsme zahájili fototerapii, v některých testech jsou známky celkového zánětu, zahájili jsme proto i léčbu antibiotiky,“ uvedl Zahálka.

Osobě, která dítě odložila, hrozí jeden až pět let vězení. Policisté už zveřejnili fotografie deky a batohu, v nichž dítě leželo. Doufají, že předměty někdo pozná a pomůže při pátrání po Jaroslavově matce. „Pátráme i po svědcích, kteří si v danou dobu, kdy bylo dítě nalezeno, čehokoliv všimli. Samozřejmě si někdo mohl v okolí všimnout těhotné ženy, která již není těhotná, tuto skutečnost také může oznámit,“ řekla ČT mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.