Expolicista dostal za podvody se zbrojními průkazy podmínku

Liberec - Liberecký expolicista Jiří Suchánek dostal za nezákonnou pomoc uchazečům o zbrojní průkaz patnáctiměsíční podmíněný trest s odkladem na 30 měsíců. Podle libereckého okresního soudu pochybil také při kontrole v bezpečnostní agentuře D+D. Rozsudek není pravomocný, Suchánek si ponechal lhůtu na odvolání. Státní zástupce se práva na odvolání vzdal.

Suchánek, který u policie skončil po 19 letech služby, při zkouškách podle soudu doplňoval za některé uchazeče o zbrojní průkaz správné odpovědi a opravoval jejich chyby. Jiným odpouštěl praktické střelby. Při kontrole v bezpečnostní agentuře D+D údajně uvedl v rozporu se skutečností, že nezjistil žádné porušení zákona o zbraních. D+D tak unikla až milionové pokutě.

Oldřich Filip, obhájce Jiřího Suchánka pro ČT:

„Návrh na zproštění obžaloby podle mého vyplýval z důkazů provedených v řízení přípravném a v řízení před soudem.“

Adam Bašný, státní zástupce:

„Každý trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele je svou podstatou závažný, tím spíše, když v tomto případě šlo o zbraně.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Expolicista, který pracoval na policejním ředitelství v Liberci na inspektorátu pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy, byl obviněn také z toho, že prozradil obchodníkovi se zbraněmi jména nejméně čtyř dědiců po zemřelých majitelích střelných zbraní. Obchodník je pak od nich kupoval. V tomto bodě ho ale soud obžaloby zprostil, souhlasil s tím i státní zástupce.